Bewoner aan het woord: Tjeerd de Vries

Published on Thursday, February 11news

In de serie ‘Bewoner aan het Woord’ vragen we bewoners van de Stadionbuurt naar hun lievelingsplekjes in het gebied en hun ultieme tips voor bezoekers. Ook horen we hun dromen voor de buurt, waar BIZ The Olympic Amsterdam wellicht in de toekomst een rol in kan spelen. Deze keer interviewen we Tjeerd de Vries (36). 

Q: Hi Tjeerd, wat leuk dat we je wat vragen mogen stellen. Wil je allereerst iets over jezelf vertellen?
A: Tuurlijk! Ik ben dus Tjeerd de Vries, 36 jaar oud en ik kom oorspronkelijk uit IJlst, een stad onder de rook van Sneek. Ik ben redelijk vaak verhuisd: eerst ging ik HR studeren in Utrecht en ik behaalde mijn MBA terwijl ik in Zwitserland woonde. Daarna heb ik voor Booking.com gewerkt vanuit Wenen en ging ik ook aan de slag voor Heineken en G-Star. Later heb ik nog mijn eigen bedrijf gehad in de verhuur van kantoorpanden, maar toen ik merkte dat ik HR toch ging missen, ben ik aan de slag gegaan bij DCMR.

Q: En sinds wanneer ben je bewoner van dit mooie stukje Amsterdam?
A: Nadat ik terugkwam uit Wenen in 2012, ben ik eerst nog een tijdje in de Staatsliedenbuurt en Oost gaan wonen. In 2014 verhuisde ik uiteindelijk naar de Stadionbuurt. Sindsdien heb ik de buurt van een bouwput zien veranderen tot een hippe, relaxte wijk, waar het echt prettig wonen is.

Q: Wat sprak je dan zo aan toen je in die ‘bouwput’ ging wonen?
A: Natuurlijk speelde de woning die ik hier vond een grote rol, maar ik vond het vooral fijn dat je zo overal bent. Met een kwartier fietsen ben ik bij vrienden in Oost, West of zit ik in het Vondelpark. Ook heb je het Amsterdamse Bos om de hoek en zit je zo op de A10. En natuurlijk is Station Zuid dichtbij. Wat mij betreft maakt dat het de perfecte plek in Amsterdam.

Q: En sindsdien is het dus alleen maar beter geworden.
A: Ja, klopt! De afgelopen jaren hebben ze het gebied goed aangepakt. Het plein is mooier geworden en ze zijn ook flink bezig geweest met oplaadpunten voor elektrische auto’s. En er zijn natuurlijk ook steeds meer leuke horecazaken en winkels gekomen. Jack Dish, bijvoorbeeld, vestigde zich tegelijk met mij in de buurt. Het is een kroeg met goed eten en een leuk publiek.

Q: Wat zijn wat jou betreft de andere hotspots in de Stadionbuurt?
A: Ik ga graag naar het Aziatische restaurant Mr. Sam aan de Amstelveenseweg of het Italiaanse Cucina Casalinga. Ook zit je natuurlijk ook zo op de Cornelis Schuyt in Oud-Zuid – daar heb je een paar heerlijke broodjeszaken. Hm… Verder trainde ik pre-corona bij de Olympic Gym in het Olympisch Stadion: een fijne plek om te sporten zonder al te veel drukte. En mijn haar laat ik knippen bij The Building, dat zijn echt aardige meiden én je kunt er een lekker biertje drinken.

Q: En afgezien van horecazaken en winkels, wat moet iedere bezoeker gezien hebben in de Stadionbuurt?
A: Natuurlijk is het Olympisch Stadion een landmark. Maar wat ik graag doe, is vanaf het stadion in westelijke richting over het schelpenpad lopen. Dan kom je langs oude loodsen, waar nu vintage marktjes in zitten, maar ook langs de oude gevangenis. Deze wordt nu omgetoverd tot appartementencomplex. Ik vind het leuk om daar de modernisering ten opzichte van het oude Amsterdam terug te zien. Ook loop ik graag door het Beatrixpark richting de RAI. Je hebt flink wat natuur in en om de Stadionbuurt, daarom heb ik nooit het gevoel dat ik hier opgesloten zit.

Q: Nu ben ik benieuwd: heb je ook nog een echte insider tip die alleen een local weet?
A: Ik denk dat dat voor mij de kunstroute ARTZUID is. Onder andere in de Apollolaan vind je dan allemaal bijzondere, mooie en ook bizarre kunstwerken. Dit jaar is het er ook weer tussen mei en september – echt een aanrader.

Q: Wat leuk! Ik wil het tot slot nog even over een andere boeg gooien. Wist je dat er een BIZ (bedrijveninvesteringszone) in dit gebied zit?
A: Ik heb er wel van gehoord en weet ook wel wat ze doen, maar ik heb er nog nooit zelf mee te maken gehad.

Q: Zie je wellicht verbeterpunten in het gebied waar de BIZ een rol in zou kunnen spelen?
A: Goede vraag! Ik ben erg te spreken over de buurt, maar natuurlijk zijn er altijd wel dingen die beter kunnen. Zo denk ik dat een meerwaarde zou zijn als horecaondernemers een jaarvergunning kunnen krijgen voor hun terras, in plaats van alleen in de zomer. Daarnaast vind ik het jammer dat ambachtelijke zaakjes die hier van oudsher zitten door bijvoorbeeld fikse huurverhoging weg moeten. De combinatie tussen ambacht en modernisering typeert de Stadionbuurt wat mij betreft juist zo mooi. En laat ik afsluiten met mijn idee voor een ‘pop-up’ locatie. Er zijn genoeg rustige plekken in de buurt, zoals het Minervaplein, waar je zoiets kunt doen. Hier kunnen ondernemers uit de buurt dan om beurten een pop-up tent vullen met bijvoorbeeld een winkeltje, een koek en zopie kraam of een kunstgalerie. Ruimte genoeg!

Q: Wat een goede ideeën, Tjeerd. Die nemen we zeker mee. Bedankt voor je tijd!
A: Leuk. Graag gedaan!

In 2019 was BIZ The Olympic Amsterdam sponsorpartner van ARTZUID. Op dit moment zijn er gesprekken gaande om dat dit jaar weer te doen.