BIZ-ondernemer in de spotlight | Jack Dish

Published on Wednesday, November 15news

Café-restaurant Jack Dish is al acht jaar gevestigd in het stadiongebied op Stadionplein 19. Dagelijks zijn de deuren van Jack Dish geopend voor zowel koffie en lunch, als voor diner en drankjes. Het is een knus restaurant waar je de hele dag door wordt verwelkomd! Er komen daarom ook veel vaste gasten, van wie de bediening de bestelling uit hun hoofd weet. We spraken met Lotte Roos, bedrijfsleider bij Jack Dish.  

Wat leuk om je te spreken Lotte! Zou je allereerst iets over jezelf en Jack Dish willen vertellen?
Ja! Ik ben hier dus bedrijfsleider bij Jack Dish sinds februari, dus eigenlijk vrij recent. Maar ik werk hier nu al vier of vijf jaar, eerst als bijbaantje, in de bediening en later als assistent-bedrijfsleider. Tussendoor heb ik wat studies geprobeerd, waaronder Pedagogiek, Maatschappelijk werk & Dienstverlening en het Hout- en Meubileringscollege, dus echt een mix. Uiteindelijk ben ik gestopt met mijn studie, ook door corona. Toen kwam dit op mijn pad en ben ik bedrijfsleider geworden. Jack Dish is zelf acht jaar geleden geopend hier, door de eigenaren van wie ook café Binnen Buiten in de Pijp is.

Dus Jack Dish bestaat al acht jaar, hoe heeft het restaurant zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
In de horeca heb je natuurlijk altijd een grote wisselwerking van het personeel, omdat je veel werkt met jonge mensen die studeren en dit als bijbaantje naast hun studie doen. Uiteindelijk zoeken mensen dan toch een baan waarvoor ze gestudeerd hebben. Wat ook heel leuk is, want dat is je passie. Die wisselwerking beïnvloedt de sfeer hier niet. Er heerst hier echt een familiegevoel, alle oude collega’s blijven ook veel langskomen, dus dat is heel leuk en zorgt ervoor dat de sfeer wel hetzelfde blijft. We hebben ook veel vaste gasten, echt buurtgenoten. Soms moeten we grote reserveringen ook afwijzen, omdat we willen dat buurtgenoten altijd binnen kunnen lopen. Daarom is de zaak ook niet af te huren. Dat is gewoon niet fijn en niet prettig voor de buurt, want wij vinden dat de mensen uit de buurt gewoon altijd welkom moeten zijn, dat is echt ons streven. Het zijn ook de vaste gasten die het werk zo leuk maken, dat je iemand weer ziet en kan vragen hoe het nu weer met ze gaat. Van die gasten kennen we inmiddels de bestelling uit ons hoofd. Een vaste gast noemen we mevrouw croissant, want zij bestelt elke keer een croissantje met een cappuccino erbij, nooit wat anders.  

Hoe bevalt het Stadiongebied verder?
Echt heel leuk, het is altijd gezellig. Er gebeurt altijd van alles. De evenementen maken het soms wel een uitdaging, bijvoorbeeld met de Amsterdamse Zomer. Dan komen die mensen allemaal en is het soms echt chaos, maar dat maakt het juist heel leuk. Dat komt ook door hoe het publiek dan verschilt per optreden of evenement, het is altijd heel gezellig. Je merkt ook aanloop van de markt op het Stadionplein of als er vlooienmarkt is bij het Olympisch Stadion. Ik vind het wel dat er heel veel leuke dingen te doen zijn, vooral op het plein. Ik woon zelf ook in de buurt, dus ik kom er best wel veel, zoals bij de Albert Heijn natuurlijk. Daar kom ik veel vaste gasten tegen, daardoor krijg je ook wel echt een beetje dat buurtgevoel. Mensen kennen elkaar wel echt en zeggen elkaar gedag. Dat is altijd wel gezellig. Ik vind het ook heel leuk dat IJssalon Da Vinci er zit, dat is echt ontzettend lekker ijs. Er zijn gewoon heel veel leuke plekjes in de buurt.

Wat is verder jullie ervaring met de ondernemers uit de buurt en de BIZ?
We zorgen hier in de buurt wel goed voor elkaar. Zo lenen wij wel eens ijs bij Vascobelo in de zomer, of leent de Borrelbar wel eens Tia Maria bij ons. We zijn er altijd wel voor elkaar. Er is bijvoorbeeld ook contact als er gasten in het gebied rondlopen die misschien wat minder prettig zijn. Zo letten we allemaal een beetje op en gaat het goed. De BIZ ken ik nu het meest via de pride-campagne, de vlag van vorig jaar hangt nog en de poster van deze zomer ook. Maar ook als er bijvoorbeeld iets is met het afval in de buurt weet ik dat er vanuit de eigenaren, mede via de BIZ, contact is. Dus het is fijn dat het bij de BIZ ook gaat over het voor elkaar zorgen en ook om een beetje een oogje in het zeil te houden. Verder vond ik het ook leuk toen er kunst in het gebied stond vanuit de BIZ. Zo gebeurt er veel en is het wel heel bruisend hier.