De ervaringen van BIZ-deelnemers met Oscar Circulair

Published on Wednesday, October 27news

Sinds begin juli zijn we in samenwerking met Oscar Circulair een nieuw afvalcollectief gestart: de Zero Waste Expeditie Olympisch. Dit hebben we gedaan om de diverse uitdagingen op het gebied van afval rondom het Olympisch Stadion te ondervangen. Denk aan rondslingerende containers, zwerfval, overvolle ondergrondse containers en ongedierte. 

De Zero Waste Expeditie ging van start met een aantal doelen: 

  • Minder vervuilende vervoersbewegingen.
  • Een hoger afvalscheidingspercentage.
  • Een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van de buurt door minder/geen zwerfafval en rondslingerende containers.
  • Duurzame verwerking van hoge kwaliteit grondstoffenstromen.
  • Een hoogwaardige dienstverlening.
  • Efficiëntie inzamelmiddelen (minder interne opslagruimte voor ondernemers).
  • Werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Een interessante business case met marktconforme tarieven voor de deelnemers.
  • Inzicht in accurate (micro) data voor de deelnemers.

Inmiddels zijn we een aantal maanden onderweg en kunnen we de balans opmaken. Hoe gaat het? Wordt er vooruitgang geboekt? En wat vinden de ondernemers die deelnemen aan de expeditie ervan?

Op die eerste twee vragen kunnen we volmondig zeggen: het gaat goed. We zijn van 55% naar 33% restafval gegaan, met een streefpercentage van 23% binnen drie jaar. (Lees hier meer over de resultaten na de eerste drie maanden). Ook de ondernemers zijn te spreken over de expeditie. Ze merken dat het intern voor meer bewustzijn heeft gezorgd, waardoor het afval beter gescheiden wordt en er zelfs gekeken wordt naar hoe de inkoop efficiënter/duurzamer kan.

‘Het ophalen van het afval verloopt super fijn en netjes, en het contact met de Oscars is altijd goed. Ook is de kwartaalrapportage handig bij het inzichtelijk maken van ons afval,’ aldus één van de deelnemers. ‘We vinden Oscar Circulair onderscheidend omdat persoonlijk contact en transparantie voorop staan, en ze lokaal en duurzaam zijn van begin tot eind,’ schrijft een andere deelnemer in onze enquête. Ook ontstaan er door de inzichten bij de ondernemers nieuwe plannen om meer met duurzaamheid te doen, en dit nog verder te integreren in de bedrijfsstrategie. Beide deelnemers raden het al hun BIZ-collega’s aan om mee te doen: ‘Als iedereen aansluit, maken we samen een écht verschil en creëren we een schonere leefomgeving.’

Wil je ook meedoen?
Als je meedoet aan de Zero Waste Expeditie Olympisch, zal Oscar Circulair gaan zorgen voor de inzameling, aansturing en verwerking van jouw afval. Ze doen dit op een wijze die zo min mogelijk CO2-uitstoot genereert. Met een klein en duurzaam voertuig halen ‘de Oscars’, medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, het afval zeven dagen per week persoonlijk bij je op. Vervolgens ontvang je elk kwartaal een rapportages over jouw scheidingspercentages. Als je meer informatie over wil ontvangen, kun je een mail sturen naar Community Manager Mirjam Harding. 

Samen naar een duurzame BIZ The Olympic Amsterdam!