Doorstart BIZ: interview bestuur deel 2 – Carla de Groot

Published on Thursday, March 31news

BIZ The Olympic Amsterdam is gestart in 2018 en bevindt zich nu in het laatste jaar van de BIZ periode. Dit betekent dat we een doorstart gaan maken om nog eens vijf jaar verder te kunnen gaan. Tijd om de balans op te maken en stil te staan bij het belang van een BIZ. Wat zijn de voordelen en wat hebben we bij The Olympic Amsterdam allemaal gedaan en bereikt? Het community team laat in de komende edities van de nieuwsbrief een BIZ deelnemer aan het woord en vraagt naar ervaringen. Deze keer gaat het gesprek tussen  Mirjam Harding, community manager van de BIZ, en Carla de Groot, directeur van het Olympisch Stadion.

Mirjam: Hoi Carla, fijn dat jij je ervaring met de BIZ met ons wil delen. Kun je ons even kort vertellen wie je bent en hoe je bij The Olympic Amsterdam betrokken bent?

Carla: Ja dat wil ik zeker! Mijn naam is Carla de Groot en ik werk al sinds de heropening in 2000 voor het Olympisch Stadion, vanaf 2016 als directeur. Sinds de start in 2018, maar ook daarvoor bij de opzet, ben ik bij de BIZ betrokken. 
Het gebied rond het stadion is in de jaren vanaf de heropening van het Olympisch Stadion enorm veranderd. Eerst werd het huizenblok naast het stadion gebouwd, daarna werd het Stadionplein bebouwd en tenslotte ondergingen de twee voormalige Citroëngebouwen een metamorfose tot The Garage en Move. Er kwamen heel veel nieuwe ondernemers bij met al hun eigen belangen en dus ontstond er behoefte om samen te gaan werken en te zorgen voor een fijn ondernemersklimaat waarbij het culturele Olympische erfgoed van het gebied bewaard blijft. We wilden graag dat het gebied van niemandsland naar samenwerkingsverband zou gaan. En omdat het Olympisch Stadion toch wel het brandend middelpunt van de buurt is hebben ze mij gevraagd om voorzitter van het bestuur van de BIZ te worden.

Mirjam: Mooi dat je spreekt over samenwerken; dat is waar een BIZ zeker voor bedoeld is! Kun je concrete voorbeelden geven van samenwerking bij de BIZ?

Carla: We hebben in de afgelopen jaren steeds gekeken naar het algemene belang van alle BIZ deelnemers samen. Met zoveel verschillende ondernemers, is het soms lastig de rode lijn of gemene deler te vinden. Wat ons bindt is het gebied waar we in gevestigd zijn en dus hebben we geprobeerd daarin het ondernemersklimaat te verhogen. Dat liep niet altijd op rolletjes; met bijna 200 aangesloten gebruikers en eigenaren sla je de plank ook wel eens mis. 
Maar als je me vraagt voorbeelden te noemen ben ik wel blij dat we nu sfeerverlichting tijdens de kerstdagen hebben. Ook hebben we afspraken met elkaar gemaakt over het schoon, heel en veilig houden van ons gebied en ik ben enorm trots op ons afval inzamelingsproject “Oscar Circulair”.

Mirjam: Goed te horen dat er mooie dingen zijn bereikt in de afgelopen jaren. Welke kansen en mogelijkheden zie je voor een nieuwe BIZ periode van nog eens vijf jaar?

Carla: We zijn inderdaad goed op weg en ik zou dat graag continueren. Ik denk dat er in het algemeen heel veel kansen liggen om met elkaar samen te werken en dat begint met elkaar beter leren kennen. Tijdens de corona periode konden we elkaar niet live treffen, maar dat is nu gelukkig anders. Laten we elkaar veel meer gaan ontmoeten, zodat er verbinding ontstaat en ruimte voor uitwisseling van kennis en allerlei ideeën wordt gecreëerd. Meer specifiek kunnen we op het gebied van duurzaam ondernemen nog veel meer doen en bereiken. Daarbij denk ik aan gezamenlijke inkoop van producten, wat ook voor de corporate ondernemers interessant is. Maar ook het plasticvrij maken van de horeca is zo’n duurzaamheidsproject en daar hebben we ook al een voorzichtige start mee gemaakt. 
Eigenlijk kan ik nog veel meer voorbeelden noemen, maar het gaat erom dat ik de mening van Johan Cruyff (doe ook zijn kantoor in dit BIZ gebied had)  deel:

Alleen kan je niks, je moet het samen doen – Johan Cruijff 

en daar zet ik me met veel plezier nog eens vijf jaar voor in.

Mirjam: Wat een goed verhaal. Dank je wel voor je antwoorden en tijd 

Carla: Graag gedaan; hopelijk zegt iedereen weer JA tegen nog eens vijf jaar BIZ.