Doorstart BIZ: interview met Niek Eisen van Hotel Twenty Eight

Published on Monday, June 6news

BIZ The Olympic Amsterdam is gestart in 2018 en bevindt zich nu in het laatste jaar van de BIZ periode. Dit betekent dat we een doorstart gaan maken om nog eens vijf jaar verder te kunnen gaan. Tijd om de balans op te maken en stil te staan bij het belang van een BIZ. Wat zijn de voordelen en wat hebben we bij The Olympic Amsterdam allemaal gedaan en bereikt? Het community team laat in de komende edities van de nieuwsbrief een BIZ deelnemer aan het woord en vraagt naar ervaringen. Deze keer gaat het gesprek tussen  Mirjam Harding, community manager van de BIZ, en Niek Eisen, general manager van Hotel Twenty Eight.

Mirjam: Hai Niek, fijn dat je even de tijd wil nemen om wat vragen te beantwoorden en jouw ervaring met de BIZ met ons wil delen. Wil je ons eerst even vertellen wie je bent en hoe je bij The Olympic Amsterdam betrokken bent?

Niek: Hoi Mirjam, laat ik inderdaad eerst even beginnen mij voor te stellen. Mijn naam is Niek Eisen en ik ben zo’n 5 jaar geleden bij Hotel Twenty Eight als stagiair begonnen. Sinds de start van de BIZ ben ik dus al betrokken, maar meer op de achtergrond. Sinds het vertrek van mijn voorgangster Elsemiek Giskes begin dit jaar, ben ik als general manager van het hotel aan de slag gegaan. Nu heb ik niet alleen Elsemiek’s mooie baan binnen het hotel overgenomen, maar ben ook meer op de voorgrond bij de BIZ betrokken. 

In de afgelopen tijd heb ik door de BIZ veel leuke nieuwe contacten op kunnen doen. Door naar bijeenkomsten te gaan leer je elkaar gewoon sneller kennen en dat vind ik wel waardevol. Dit jaar is de BIZ gestart met een horecaoverleg en daar schuif ik ook graag bij aan. Je hoort dan wat je collega´s bezig houdt en er wordt veel kennis gedeeld. Afgelopen mei hebben we met de BIZ ook een gezamenlijk evenement neergezet, onze eigen wielerronde “Around The Olympic Amsterdam”. Dat was een concreet voorbeeld van hoe je met andere ondernemers binnen de BIZ samen kunt werken.  Ik vond het event alleen al daarom erg geslaagd en voor herhaling vatbaar.

Mirjam: Mooi dat je spreekt  over samenwerken; dat is waar een BIZ zeker voor bedoeld is! Kun je concrete voorbeelden geven van resultaten die we met de BIZ hebben bereikt?

Niek: Hotel Twenty Eight is een hotel met een zogenaamde “longstay functie”. Onze gasten komen niet voor één nacht, maar verblijven vaak langer bij ons en dus ook in het gebied van de BIZ. Dat maakt dat het voor ons erg belangrijk dat de buurt aantrekkelijk en fijn is en voldoende heeft te bieden. Met de BIZ werken de ondernemers samen en zij zetten zich in voor vergroting van de leefbaarheid dus dat past perfect bij ons.  Binnen de BIZ hebben wij zelf een aantal samenwerkingen met o.a. de Drie Graefjes, IJssalon Da Vinci, Het Amsterdamse Proeflokaal en Wils en zo versterken we elkaar. Wat ik zelf een heel mooi voorbeeld vind van een BIZ project is het plan voor “Verbetering Verblijfsklimaat Stadionplein”. Ondanks dat het Stadionplein helemaal vernieuwd is, blijkt in de praktijk dat er veel windhinder en hittestress wordt ervaren. De ondernemers hebben toen aan de BIZ gevraagd wat hier aan gedaan kon worden. Uiteindelijk is daar niet alleen de mogelijkheid tot verankering van terrasschermen en parasols uit voort gekomen, maar er is ook een mooi wensbeeld geschetst van hoe het plein verder ingericht zou kunnen worden. Tijdens dit project hebben we samengewerkt met zowel, bewoners, gemeente als gebruikers van het plein. Een mooie samenwerking tussen partijen die de BIZ als aanjager en projectleider heeft mogelijk gemaakt.
Een ander project waar wij als hotel erg blij mee zijn  is dat van het gezamenlijk afval inzamelen. Wij waren zelf al bezig met het scheiden van afval en met Oscar Circulair en de grondstoffenhub kwam dat in een stroomversnelling. 

Mirjam: Goed te horen dat er mooie dingen zijn bereikt in de afgelopen jaren. Welke kansen en mogelijkheden zie jij voor een nieuwe BIZ periode van nog eens vijf jaar?

Niek: Allereerst zou de realisatie van thema’s uit het wensbeeld geweldig zijn. Meer groen, betere verlichting, toevoeging van kunst; allemaal punten die de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het gebied vergroten. Daarnaast vond ik het eerder genoemde “Around The Olympic Amsterdam” een evenement dat de buurt op de kaart zet. Daardoor is er meer te doen en dat is voor onze gasten heel belangrijk. Als derde ben ik erg blij met de informatievoorziening vanuit de BIZ. Doordat er veel gedeeld wordt weten we wat er leeft en speelt en kunnen wij onze gasten ook weer beter informeren. Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat het gebied schoon, heel en veilig blijft. Daar is een werkgroep voor binnen de BIZ. Al met al vele redenen om de BIZ te behouden vind ik.

Mirjam: Ik hoor het al; we kunnen nog heel veel dingen  doen de komende jaren. Dank je wel voor je input en tijd. 

Niek: Heel graag gedaan. Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere BIZ deelnemers inspireer en zij net als Hotel Twenty Eight “JA” stemmen voor nog eens 5 jaar BIZ The Olympic Amsterdam!