In gesprek met kaarsenmaker en buurtbewoonster Floortje: “Het is hier warm, vriendelijk en gezellig”

Published on Tuesday, May 4news

Buurtbewoonster Floortje is een welbekend gezicht in de Stadionbuurt. Na lang gewerkt te hebben bij buurtcafé Traffic, maakt en verkoopt ze nu haar eigen kaarsen. We spraken haar over haar bedrijf, haar band met de buurt en haar lievelingsplekjes.

Q: Hi Floortje! Leuk dat we je wat vragen mogen stellen. Je bent dus bewoonster van de Stadionbuurt; wat moeten we nog meer over jou weten?

A: Tijdens mijn studie aan de fotovakschool woonde ik al in hetzelfde rijtje in de Stadionbuurt. Ik studeerde om fotograaf te worden, maar realiseerde me na mijn studie dat ik toch niet als fotograaf verder wilde gaan. Verder werkte ik destijds als het barmeisje in buurtcafé Traffic (nu de Burgerbar).

Q: Je kende de buurt dus wel goed.

A: Best wel, maar het zag er vijf jaar geleden nog wel anders uit. Ik werkte toen veel bij café Traffic; ik vond het zo leuk om in een buurtcafé te werken, ook nog eens lekker dichtbij huis. De buurtbewoonsters organiseerden elke woensdag borrels, waardoor ik een fijne band heb kunnen opbouwen met de mensen uit de buurt. Destijds was ik een werkende student, maar nu ik mijn eigen bedrijf Overall Candle Co. heb ervaar ik de buurt heel anders en maak ik het meer mee.

Q:  Hoe is je bedrijf ontstaan?

A: Na de Fotovakschool keerde ik terug naar Florida, waar mijn moeder woont en waar ik in mijn jongere jaren ook heb doorgebracht. Toen ik daar in 2018 nog was, kreeg ik grappig genoeg een kit om zelf kaarsen mee te maken en dat ben ik toen gaan doen. Langzaam aan heb ik het maken van kaarsen kunnen uitbouwen naar mijn fulltime werk! Het was allemaal een beetje toevallig: het ging van een uit de hand gelopen passie, naar mijn hartenwerk.

Q: Wat een mooi verhaal. Wat voor werk gaat er allemaal inzitten?

A: Ik creëer een aantal van mijn geuren zelf, versier de kaarsen met bloemen en andere frutsels en ontwerp verschillende collecties. De meest populaire collectie heeft houten lontjes, omdat het zo gezellig knispert. En de potten waar de kaarsen in zitten kun je uiteraard hergebruiken, zo zijn ze bijvoorbeeld geschikt als bloempot.

Q: En welke filosofie zit er achter de kaarsen?

A: Al mijn kaarsen zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten én zo duurzaam mogelijk gemaakt. Ik vind dat een kaars geen schade aan de aarde mag toebrengen, maar juist een sprankelende toevoeging moet zijn. Daarnaast gaf ik mensen altijd graag een bloemetje; nu geef ik ze met een kaars erbij ook een sprankje licht. Ik zie het als kunstwerkjes op tafel die werken als gespreksopeners.

Q: Dat is een mooie gedachte. En je woont en werkt dus nog steeds met plezier in de Stadionbuurt?

A: Absoluut. Zelf voel ik me echt een dorpsmeisje en ik krijg bij de Stadionbuurt altijd dat echte dorpsgevoel. De mensen die ik ontmoette toen ik nog het barmeisje bij Traffic was, spreek ik nu nog steeds. Ook zie ik hoe iedereen met elkaar kletst als ik met mijn hond Bommel door de buurt wandel. Het is hier warm, vriendelijk en reuzegezellig.

Q: Waar kom je het liefst?

A: Na een lange dag kaarsen gieten loop ik vaak even langs bij Cucina Casalinga. Giovanni en zijn koks schotelen me dan altijd zo’n heerlijke authentiek Italiaanse maaltijd voor. Ook ga ik graag langs Bar Hendrik voor de gezelligheid én de lekkere wijnselectie en tartaar. En kom ik graag bij de dames van ZOTOS voor een spa momentje en haal ik mijn bloemen bij het kraampje om de hoek. De buurt ondersteunt mijn bedrijf, dus ik doe graag hetzelfde terug. 

Q: Wat moeten bezoekers volgens jou écht gezien hebben in de buurt?

A: Wat mij betreft moeten ze een rondje Schinkel doen! Je denkt vaak dat je in een drukke stad woont, maar er is zoveel mooie natuur om de hoek. Ik geniet van al het groen, het water en de eendjes die je daar vindt.

Q: Tot slot: we vragen aan al onze interviewgasten welke ondernemer ze bewonderen en waarom. Wie is dat voor jou?

A: Brenda van Solid Fietsen! Zij werkt zo ontzettend hard en doet het echt goed. Als ik langskom, is ze altijd in voor een babbel en staat ze klaar om te helpen. Het is in mijn ogen een vrouw die voor iedereen de tijd neemt. Een lieverd!

Q: Dankjewel Floortje!

De kaarsen van Floortje zijn verkrijgbaar via haar webwinkel te ontdekken op haar Instagram. Ook zijn ze te vinden bij ZOTOS Beauty (private label). 

Beeld: Anneloes Koekoek