In gesprek met Janne en Martijn van Schilderles Amsterdam

Published on Wednesday, June 2news

Schilderles Amsterdam: dé plek om jezelf een creatieve hobby aan te leren, je skills wat op te krikken of even te ontspannen. In het souterrain van Stadionplein 67 runnen Janne Colenbrander en Martijn den Ouden het atelier dat vooral bekend staat om haar flexibiliteit én de mogelijkheid om met olieverf te schilderen.

Zo’n zes à zeven jaar geleden begon Martijn als docent bij Schilderles Amsterdam. Toentertijd werd het atelier nog gerund door Inge van Vuure. “Naderhand besloot Inge een herberg in Duitsland te beginnen,” vertelt Martijn. “Echter merkte ze al snel dat het teveel werd om twee bedrijven te runnen, dus vroeg ze mij of ik Schilderles Amsterdam wilde overnemen. En dat heb ik uiteraard gedaan!”

Het bleek de juiste keuze: het runnen van Schilderles Amsterdam beviel Martijn goed. Wel was het wat veel in zijn eentje, dus voegde Janne zich een jaar later bij hem. “Hiervoor heb ik lange tijd bij verschillende uitgeverijen gezeten en werkte ik als freelance communicatieadviseur,” aldus Janne. “Toch merkte ik dat ik wat meer vrijheid in mijn werk wilde. Martijn en ik hebben elkaar ontmoet bij uitgeverij Querido, waar hij als schrijver actief is en waar ik werkte. De vonk sloeg over en sindsdien wonen en werken we samen. Zodoende ben ik terecht gekomen bij Schilderles Amsterdam!”

Naar eigen zeggen staat Martijn en Janne aan het roer van een florerende schilderschool. Vooral door de mogelijkheid om met olieverf te schilderen én hun flexibele roosters weten ze zich te onderscheiden. Ze geven cursussen aan iedereen: van beginners tot gevorderden en van twaalfjarigen tot negentigjarigen. “Bij ons koop je een cursus en kun je vervolgens zelf je lessen inplannen. De ene keer kom je op woensdag schilderen, daarna sla je een weekje over en de volgende week wil je misschien wel twee keer komen – het kan allemaal,” zegt Janne. Door middel van een systeem vergelijkbaar met dat van een sport- of yogaschool, kun je je van te voren gemakkelijk inschrijven voor een les. “Daar zijn wij blij mee, maar de cursisten zeker ook!”

Vooral de start van de coronacrisis gaf een impuls aan het flexibele karakter van Schilderles Amsterdam.  “In het weekend dat de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd, organiseerden we hier een expositie met het werk van de cursisten,” vertelt Janne. Maar toen moesten ze dus dicht. “We hebben snel overlegd en hebben binnen een paar dagen een schildercursus voor thuis ontwikkeld, inclusief verf, penselen en instructievideo’s. Inmiddels is er veel soortgelijk online aanbod, maar toen waren we wel één van de eersten,” vult Martijn aan.

Ondanks dat ze de afgelopen anderhalf jaar weinig les hebben kunnen geven in het atelier, vinden zowel Martijn als Janne de Stadionbuurt nog steeds een fijne plek om te ondernemen. “Het is hier enorm in ontwikkeling. Eerst was het plein een ontmoetingsplek voor taxichauffeurs en vakantiegangers die hier in de tourbussen stapten,” aldus Martijn. “De afgelopen jaren is het totaal op de schop gegaan en veranderd. Er is nieuw leven in geblazen en je voelt dat het bruist.”

Toch zien ze ook nog genoeg mogelijkheden voor het Stadionplein. Het is wat hen betreft de uitgelezen plek voor ondernemers om de handen ineen te slaan. “Zeker nu het zomer wordt, en het ’s avonds langer licht blijft, zie ik genoeg opties om iets moois te creëren,” oppert Martijn. Zo bewonderen ze Het Amsterdamse Proeflokaal om de inspirerende ideeën die zij hebben voor de buurt (lees ook: Huib en Ariën willen met festival Muze van Zuid de Stadionbuurt transformeren).

Martijn en Janne hopen samen met andere ondernemers de buurt nog beter op de kaart zetten. “Daarom vind ik het ook zo leuk hoe jullie als BIZ The Olympic Amsterdam nu zo bezig zijn met de social media. Ik ben groot fan, dus ga daar vooral mee door!”

Heb je interesse in een schildercursus? Kijk dan eens op https://schilderlesamsterdam.nl/.