Interview met Jeleesa Boldewijn van SOOZ Amsterdam

Published on Wednesday, April 21news

Jeleesa Boldewijn (27) werkt inmiddels vier maanden vanuit SOOZ Amsterdam (Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) voor BIZ-deelnemer Stichting Welkom. Dankzij haar werkzaamheden bij diverse buurtkamers is ze ook deelnemer binnen BIZ The Olympic Amsterdam. We spraken Jeleesa over haar werk, de impact die ze maakt en welke kansen ze nog ziet voor de Stadionbuurt.

Q: Hi Jeleesa, welkom! Vertel: hoe ben je vier maanden geleden terechtgekomen bij SOOZ?
A: Dankjewel! Oorspronkelijk kom ik uit de evenementenbranche. Ik heb gewerkt bij diverse organisatoren, maar toen de coronacrisis vorig jaar maart begon werden alle evenementen uiteraard gecanceld. Toen ben ik mij gaan heroriënteren. Ik had ook maatschappelijk werk gestudeerd en speelde al een tijdje met de gedachte om dat weer te gaan doen. SOOZ Amsterdam kwam op mijn pad en daar zit ik nu nog steeds!

Q: En wat doe je precies bij SOOZ?
A: Ik werk vanuit SOOZ als coördinator voor drie buurtkamers, waarvan BIZ-deelnemer ‘Stichting Welkom’ in de Stadionbuurt zit. Als organisatie proberen we voornamelijk eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en een plek te creëren waar iedereen welkom is. We bieden bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid aan om even binnen te lopen voor een kopje koffie en een praatje, maar helpen buurtbewoners ook met het realiseren van buurtinitiatieven.

Q: Kun je daar ook een voorbeeld van noemen?
A: Zeker. Eén van de buurtinitiatieven die wij faciliteren is de Regenboog Borrel. Elke vrijdag is er in de Stadionbuurt een borrel specifiek gericht op de oudere queer-gemeenschap. Zij komen dan gezellig een wijntje drinken en wat eten. Verder hebben we ook schilderclubjes en knutselclubjes. Heel leuk allemaal!

Q: Inderdaad heel leuk. Wat zou je zeggen dat het belangrijkst is wat jullie de buurt te bieden hebben?
A: Het stimuleren van buurtinitiatieven vind ik heel belangrijk. Ik hoop dat mensen weten dat alle ideeën welkom zijn bij ons; dat communiceren wij ook altijd in onze wijkkrant. Ook het samenkomen wil ik graag noemen. Zeker tijdens de coronacrisis zijn mensen enorm blij met een kopje koffie en een praatje.

Q: Heeft de coronacrisis veel impact gehad op je werk?
A: Ik moet zeggen dat ik het moeilijk vind om die vraag te beantwoorden. Ik werk hier natuurlijk pas vier maanden, dus ik kan het niet vergelijken met hoe het voor de crisis was. Wel heb ik van verschillende vrijwilligers gehoord dat het veel rustiger is in de buurtkamers. Veel bezoekers zijn angstig om te komen. Toch willen we buurtbewoners wel stimuleren om langs te blijven komen: hygiëne en veiligheid zijn ontzettend belangrijk bij SOOZ. Ik zie gelukkig wel dat er langzaamaan meer mensen langskomen. De eenzaamheid is nu toch groter geworden dan de angst.

Q: Wat denk je dat de meerwaarde van de BIZ is voor het gebied?
A: Vooral het netwerk is van grote waarde. Zelf zou ik, zodra het weer kan, de andere ondernemers uit het gebied graag ontmoeten. Wellicht hebben zij wel goede ideeën waar ik bij SOOZ mee aan de slag kan. Want de buurtkamer is zeker niet alleen voor ouderen! We doen ook acties waar kinderen bij betrokken zijn, maar bieden bijvoorbeeld ook ruimtes aan voor lessen en workshops. Wellicht valt er ook wel iets moois te organiseren met de Burendag in september.

Q: Wat een leuk idee, die staat genoteerd. Tot slot een laatste vraag: welke ondernemer bewonder je en zou je graag even in het zonnetje willen zetten?
A: Ik heb onlangs een maaltijd bij Vascobelo besteld en moet zeggen dat dat één van de lekkerste bestellingen ooit was. En het zag er ook zo mooi uit! Ik hoop dat de maatregelen snel versoepeld kunnen worden, zodat ik eindelijk eens echt binnen kan lopen. Wat mij betreft verdient Vascobelo in ieder geval een pluim.

Q: Mooi! Dankjewel voor je verhaal, Jeleesa.
A: Geen dank!