Interview: Stephan Roes van Two Chefs Foodbar

Published on Wednesday, September 29news

Begin mei verhuisde Bar Alt en nam Two Chefs Foodbar zijn intrek aan het Stadionplein 103. Sindsdien kun je er terecht voor speciaal biertjes en unieke gerechten – zowel vegetarisch als vlees en vis. Mede-eigenaar Stephan Roes vertelt in dit interview alles over het ontstaan van de Foodbar (en bijbehorende brouwerij!), het menu en hun ervaringen met de buurt.

Q: Hi Stephan, leuk dat we je wat vragen mogen stellen. Vertel eens: Two Chefs Foodbar is ontstaan vanuit Two Chefs Brewing. Hoe zit dat precies?
A: Ja tuurlijk, leuk! In 2012 hebben Martijn en Sanne, twee vrienden, samen Two Chefs Brewing opgericht. Ze zeiden allebei hun baan op en begonnen serieus met het brouwen van bier. Ze brouwden alles zelf in hun eigen brouwerij in het westelijk havengebied in Amsterdam, vlakbij Sloterdijk. Dit deden ze helemaal onafhankelijk, waardoor ze zelf de regie hadden over de smaken van de bieren, de identiteit en de koers van de brouwerij. Al snel groeiden ze uit tot de grootste onafhankelijke Amsterdamse brouwer en besloten ze de Two Chefs Foodbar te openen op het Hugo de Grootplein in west. Dat was in maart 2020, dus qua timing was dat op z’n zachtst gezegd onhandig. Maar met creatief ondernemerschap hebben ze zichzelf in leven kunnen houden.

Q: En nu is er een tweede locatie op het Stadionplein, waar jij mede-eigenaar van bent.
A: Klopt! Afgelopen mei heeft Two Chefs Foodbar zijn intrek genomen in het pand waar voorheen Bar Alt zat. Ik ben lange tijd zijdelings betrokken geweest bij Bar Alt, en de locatie en het concept sloten gewoon niet goed bij elkaar aan. Bar Alt richt zich echt op fine dining; daar heb je het liefst een intieme locatie voor. En dat terwijl de locatie op het Stadionplein groot was, inclusief groot terras. Dat past juist perfect bij het concept van Two Chefs Foodbar, dus namen wij de locatie over!

Q: En wat is dat concept precies?
A: Two Chefs Foodbar is bar-restaurant waar iedereen welkom is. Je kan lekker op het terras zitten, maar ook binnenkijken is zeker een aanrader. Op dit moment zijn we namelijk bezig een grote street-art graffiti wall te creëren met de designer die ook onze flessen en blikken maakt. Verder kun je hier uiteraard een goed speciaal biertje kan drinken, maar als je liever non-alcoholisch drinkt hebben we ook een bijzondere eigen sodalijn. Denk bijvoorbeeld aan een soda van darjeeling thee en hop, of een pittige variant met Madame Jeannettes. Deze drankjes worden vergezeld door, zoals wij dat noemen, ‘comfort food plus’. Oftewel: herkenbare gerechten met een twist.

Q: Zoals?
A: We hebben bijvoorbeeld spareribs gemaakt van aubergine, maar zo goed gemarineerd en bereid dat je het verschil amper proeft. Of een lekkere steak tartaar op basis van paddestoelen. Daarnaast serveren we ook wel wat vlees en vis, maar we vinden het juist leuk om met onze gerechten een soort knipoog te geven aan de vleesindustrie. Het is bij ons echt goed, lokaal eten en lekker drinken – allemaal uniek qua smaak.

Q: En bevalt het op het Stadionplein?
A: Zeker! Ik heb gemerkt dat veel buurtbewoners het plein echt gebruiken als een verlengde achtertuin. Zodra de zon gaat schijnen, haast iedereen zich naar de grote terrassen. Dat is ontzettend leuk en maakt het gebied bruisend. Ook is het publiek heel divers: naast de mensen uit de buurt, bedienen we ook een zakelijk publiek. Bedrijven weten ons te vinden voor bedrijfsborrels, zeker nu veel mensen door het (gedeeltelijke) thuis werken de sociale interactie missen op het werk.

Q: Wat een leuke mix! We hebben nog een laatste vraag die we eigenlijk aan al onze interviewgasten stellen: welke ondernemer uit het gebied bewonder je en waarom?
A: Dat vind ik een moeilijke vraag, want ik zit hier natuurlijk nog niet zo lang. Maar als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor het Olympisch Stadion. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop zij in coronatijd toch leuke events, zoals de Amsterdamse Zomer, hebben georganiseerd. Ik vond dat ontzettend vernieuwend en ook inspirerend en prikkelend als ondernemer. Ik denk zeker dat wij daar als gebied ook de vruchten van hebben geplukt. Ik hoop dat we elkaar als BIZ-ondernemers in de toekomst op zo’n manier blijven versterken!

Q: Dat klinkt als een mooi streven, Stephan. Dankjewel voor je tijd!
A: Geen dank!