Kunst in de Buurt: 11 Rue Simon Crubellier

Published on Monday, February 8news

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in gewapend met een camera. Hiermee leggen we mooie, bijzondere of intrigerende kunst en architectuur in het gebied vast. Deze keer: 11 Rue Simon Crubellier.

Toen de gemeente in 2018 extra budget vrijmaakte voor kunst in de openbare ruimte, werd het kunstwerk 11 Rue Simon Crubellier gerealiseerd op het Stadionplein. Het plein was vroeger altijd een parkeerterrein en had volgens het bestemmingsplan van de gemeente dan ook behoefte aan een kunstwerk dat het plein en plantsoen zou verbinden.

Drie kunstenaars werd gevraagd een ontwerp te maken, waarvan Darbyshire uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam met zijn 11 Rue Simon Crubellier. Het kunstwerk stelt een nieuwbouwwoning in het Noordblok van het Stadionplein voor. De meubels zijn gemaakt van beton en brons en komen uit verschillende periodes. Darbyshire baseerde de naam van het werk op een fictief adres uit een boek van Georges Perec.

De gedachte achter het kunstwerk verwoordt Darbyshire als volgt: “Nieuwbouw leidt in steden vaak tot gentrificatie en stuit daarom op weerstand van de oorspronkelijke bewoners. Daarom wil ik ze een droomhuis geven dat ze blij en optimistisch maakt. Dit is hun huis, waarvan zij de inrichting mogen bepalen.” Om dit kracht bij te zetten, konden buurtbewoners de meubels in het appartement via een website zelf selecteren. En een ander mooi detail: het appartement kun je ook écht gebruiken als ontmoetingsplek. Ga er eens zitten met een krantje of drink er een kopje koffie met de buurman/buurvrouw.