Kunst in de Buurt: de Marathontoren

Published on Wednesday, January 27news

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in gewapend met een camera. Hiermee leggen we mooie, bijzondere of intrigerende kunst en architectuur in het gebied vast. Deze keer: de Marathontoren op het Stadionplein.

De Marathontoren is voor alle buurtbewoners ongetwijfeld een vast herkenningspunt: hij is 46 meter hoog en daarmee niet te missen. De toren wordt naar verluid ook wel ‘het asbakje van Amsterdam’ of ‘het asbakje van KLM-piloten’ genoemd.

In aanloop naar de Olympische Spelen in 1928, ontwierp architect Jan Wils in opdracht van het Nederlands Olympisch Comité het stadion. Om tegenwicht te bieden aan de horizontale lijnen van het stadion zelf, initieerde Wils het idee voor de verticale Marathontoren. In de vier luifels van de toren maakte hij plek voor herauten om op toeters te blazen zodra ze marathonlopers het stadion zagen naderen. Tevens werd in 1928 in de vuurschaal bovenop de toren voor de eerste keer in de geschiedenis het olympisch vuur ontstoken – een memorabel moment.

Beeld I: Mirjam Harding (Community manager BIZ The Olympic Amsterdam)
Beeld II: Stadsarchief Amsterdam / Kransberg, Doriann