Moois in de Buurt: Kijk! Kunstgalerie

Published on Monday, October 11news

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: Kijk! Kunstgalerie.

Sinds eind 2018 heeft de Stadionbuurt er een expositieruimte bij: etalagegalerie Kijk!Kunst, aan de Stadionweg 177. Deze etalageruimte is in samenwerking met de Albert Heijn ingericht als plek voor exposities. De exposities wisselen tweemaandelijks en bevatten werk uit tal van disciplines. Denk aan schilderkunst, sculpturen, textiele werkvormen, fotografie, grafiek – noem maar op.

Vaak zijn expositieruimtes schaars én duur, dus op deze manier helpen initiatiefnemers Naqiba Bergefurt en Vincent Rijs de kunstenaars een handje. Kunstenaars uit de buurt kunnen een expositievoorstel indienen en vervolgens een mooi plekje bemachtigen. Tot op heden hebben 22 kunstenaars hun werk kunnen tentoonstellen.

Op dit moment vind je in de expositieruimte het werk ‘Aftermath Hong Kong Protests’ van Benny van der Plank. Deze Amsterdamse fotograaf was in het najaar van 2019 aanwezig bij de protesten in Hong Kong. De botsingen tussen politie en demonstranten werden toen steeds gewelddadiger. Om het dagelijks leven te ontwrichten, maakten demonstranten geïmproviseerde wegafzettingen van metalen railingen en straatstenen. Toen de politie met traangas begon te spuiten, werden paraplu’s als schild gebruikt. Sindsdien vormt de paraplu een politiek symbool voor weerstand. In zijn werk laat Benny de nasleep van de protesten zien, die een open wond hebben achtergelaten in het dagelijks leven in Hong Kong.