Moois in de buurt: de watertappunten

Published on Tuesday, March 1news

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: de verschillende watertappunten. 

Je komt ze tegenwoordig overal tegen: drinkwaterpunten om gratis lege bidons of flesjes bij te vullen. Dit kan al op meer dan 1900 plekken in Nederland! Ze komen voornamelijk voor op drukke plekken in landelijk gebied, zoals bij wandel- en fietsroutes. Gemeenten, drinkwaterbedrijven, NS en organisaties zoals Join the Pipe hebben verschillende soorten watertappunten geplaatst. 

Plastic flesjes uit de supermarkt worden vaak weggegooid, en niet altijd in een vuilnisbak. Dankzij de tappunten en waterhappertjes wordt het zwerfvuil teruggedrongen. Ook wordt het gebruik van regulier leidingwater in plaats van voorverpakt bron- of mineraalwater uit flessen gepromoot. Zo zou leidingwater goedkoper, verser en gezonder zijn en zijn de watertappunten ook milieuvriendelijker omdat plastic flesjes hergebruikt kunnen worden. 

Een mooi initiatief! Het is niet alleen dorstlessend maar ook handig, duurzaam én gezond. 

Fotografie: Jonne op de Weegh – www.jonnelucia.com