Moois in de Buurt: rivierkreeftje op straat

Published on Monday, September 27news

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: rivierkreeftje op straat.

Wie na een regenbui ’s avonds de straat op gaat, heeft grote kans rivierkreeftjes op het droge te vinden. De kreeften verplaatsen zich bij regen namelijk over land van sloot naar sloot, en zijn vooral ’s avonds actief omdat ze dan gaan foerageren (eten zoeken). Overdag zitten ze vooral in hun holletjes in de oever.

Vooral de rode Amerikaanse rivierkreeft komt veel voor. Deze soort komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Mexicaanse Golf en is dus geen inheemse soort hier. Vermoedelijk hebben Nederlandse beroepsvissers de soort in de jaren ’70 in Amsterdam uitgezet. Ze leven nu veelal in Amsterdam-Oost en Zuid, maar ook in Amstelveen, Den Haag en Rotterdam. 

Heb jij er weleens eentje gespot tijdens een avondwandeling? En maakte ‘ie dan ook zo’n leuk ‘peace-gebaar’, zoals het kreeftje op de foto? 😉