Nieuw project: plasticvrije terrassen voor de horeca!

Published on Thursday, October 19news

Bij The Olympic Amsterdam hebben we duurzaamheid hoog op de agenda staan en vragen we ons steeds af: “wat kunnen we doen op dat gebied?”. In 2019 zijn we daarom aangehaakt bij de Koplopersgroep Duurzame Collectieven met het project “Collectief Afval Inzamelen”. 

Met als resultaat dat we in 2021 een grondstoffenhub hebben kunnen plaatsen op het terrein van het Olympisch Stadion en een samenwerking zijn aangegaan met Oscar Circulair (zie voor info de rubriek “Oscar deelt…”). Een mooi resultaat waar we erg trots op zijn.

Maar nu willen we een volgende stap gaan maken en hebben we gekeken wat we kunnen oppakken. De keuze is daarbij gevallen op het plasticvrij maken van de horeca terrassen binnen de BIZ. In samenwerking met Noortje Schrauwen van de organisatie We Are Nature en de Plasticvrij Terras beweging zullen we de horecaondernemers helpen dit voor elkaar te krijgen. 

De Plasticvrij Terras beweging is ontstaan in de Duurzaamheidskring Strandpaviljoens in Den Haag, waar 14 paviljoens samen de keuze maakten alle single-use plastics van hun terras te weren. Zij maakten samen een lijst met single-use items die het meest voorkomen op terrassen en inventariseerden de beste alternatieven per item. 

Plasticvrij Terras is een beweging waar alle horecazaken met een terras zich bij aan kunnen sluiten. Je kunt meedoen door al het single-use plastic van het terras te weren en dit kenbaar te maken. Dit kan door de zelfverklaring te downloaden, ondertekenen en deze zichtbaar op te hangen in je zaak. 

Het overstappen naar een Plasticvrij Terras is goed te doen, maar je moet er wel even voor zitten: om een inzicht te krijgen welke items je nog hebt (dat zijn er soms meer dan je denkt) en welk alternatief het beste bij je zaak past. Dan is het soms handig tips en tricks mee te krijgen van de tientallen horecazaken die je voor gingen: welke oplossingen worden vaak gebruikt? En hoe implementeer je die in de praktijk. In de bijlage vind je de tips. 

Binnenkort zullen we meer vertellen over dit initiatief.