Ondernemers in de spotlight: Eddy en Istvan van Corpus Vitae!

Published on Wednesday, July 26news

Corpus Vitae Fysio & Manuele Therapie verhuisde anderhalf jaar geleden naar de Laan der Hesperiden 112, maar kent een uitgebreide historie. De fysiotherapiepraktijk is open voor mensen van alle leeftijden en is gespecialiseerd in reguliere activiteit, werk, sport en professionele sporters. We spraken met Eddy en Istvan, de oprichters van Corpus Vitae.

Wat leuk om jullie te spreken! Zouden jullie eerst iets over jezelf willen vertellen?
Eddy: Zeker! Ik ben Eddy de Vink en ik ben inmiddels 30 jaar geleden afgestudeerd als fysiotherapeut. Daarna ben ik direct voor één jaar naar Amerika gegaan, om onder andere in een revalidatiekliniek te werken. Toen ik terug was in Nederland ben ik in de professionele voetbalwereld terecht gekomen en heb ik een jaartje of tien bij jong-Ajax en de A-ploeg van AFC Ajax gewerkt. Ik heb daar van alles meegemaakt, verschillende trainers ook. Dat werk betekent dat je veel weg ben, lange dagen maakt en eigenlijk zeven dagen per week werkt, dus na tien jaar dacht ik: ‘Nou is het wel leuk geweest.’ Ik ben toen overgestapt daar een particuliere praktijk, waar Istvan al werkte. Wij kregen daar het idee om samen te gaan werken en hebben een praktijk overgenomen. Dat werkte goed en uiteindelijk zijn we gekomen waar we nu zijn.  Naast mijn werk als fysio- en manueeltherapeut, met mijn holistisch kijk op de mens, verdiep ik mij de laatste jaren verdiept ook in gedrag verandering, NLP en leefstijl coaching.

Istvan: Ik ben Istvan Cornelissen en ik ben dus een van de twee oprichters van Corpus Vitae, samen met Eddy. Ik ben fysio- en manuele therapeut. Binnen onze praktijk zie ik veel trauma patiënten, na grote ongelukken dus. Daarnaast behandel ik ook andere orthopedische en sport-gerelateerde klachten. Zelf ben ik ook duursporter, maar dat is meer als hobby. En binnen Corpus Vitae proberen we de boel een beetje op een leuke manier te besturen. Veertien jaar geleden zijn Eddy en ik in maatschap begonnen, wij voelden altijd al eenzelfde ambitie en hebben uiteindelijk een praktijk in de Pijp overgenomen. Dat was het begin van Corpus Vitae. Vanuit de eerste locatie in de Pijp konden we verder doorpakken. Toen zijn we uiteindelijk op Minervaplein terecht gekomen, waar we tien jaar gezeten hebben. Anderhalf jaar geleden zijn we naar het Stadiongebied verhuisd.

Wat voor bedrijf is Corpus Vitae?
Istvan: De meeste mensen komen bij ons met bewegingsklachten. In ons werk hanteren wij de methode van Positieve Gezondheid, deze is inmiddels ook geadopteerd door de World Health Organization. Het gaat hierbij voor een groot deel over zelfredzaamheid bij het functioneren, al dan niet met ziekte. Bij gezondheid hoort dan ook iemands welzijn. Maar bewegen staat bij ons centraal. We zorgen bijvoorbeeld dat iemand zijn ellebogen kan blijven buigen, want dat heb je nodig om zelf je boodschappen te kunnen doen. Het klinkt heel onaardig, maar we helpen mensen eigenlijk om ze zo snel mogelijk weer naar buiten te bewegen. Hoewel mensen na hun revalidatie soms wel blijven hangen om te sporten. 
Onze indeling is altijd een beetje als een ‘open huis’, in de zaal kunnen mensen vrij oefeningen doen en daaromheen hebben we behandelkamers. Als mensen bij ons blijven sporten is de basis heel zelfstandig, maar met een toeziend oog. Het is geen personal training natuurlijk, maar wel gepersonaliseerd. Woont iemand in een portiekwoning? Dan zorgen we voor oefeningen die helpen om trap te kunnen blijven lopen. In de zaal hebben we maximaal twee vrije trainers, zoals wij dat noemen. Mensen die één op één worden behandeld kunnen dan ook altijd even naar een van de apparaten. Geen sportschool waar iedereen tegelijk op de loopband wil, er is wat minder druk op de ketel.

Eddy: Zoals Istvan aangeeft kijken wij veel breder dan naar alleen de fysieke klacht van een cliënt. Naast de fysieke beperking, kijken wij welk effect dit heeft op hoe met de klacht wordt omgegaan, ook mentaal, wat dat is van even groot belang voor het herstel. Door samenwerking met andere praktijken zien wij meer en meer psychosomatisch gerelateerd klachten en chronische pijnklachten vanuit het Positieve Gezondheid-gedachtegoed.

Hoe is Corpus Vitae verder gegroeid sinds de verhuizing naar de Stadionbuurt?
Eddy
: Onze vorige locatie op Minervaplein was misschien anderhalve kilometer hiervandaan. Toch is het altijd even wennen als je verhuist en moeten mensen je weer weten te vinden. We hebben veel klanten meegenomen, de afstand valt natuurlijk wel mee, maar inmiddels merken we ook dat mensen uit de buurt steeds meer komen binnenlopen. Net na corona moesten veel bedrijven denk ik een beetje zoeken naar een nieuwe balans, maar het voelde vanaf het begin meteen oké toen we hier terecht kwamen. Het contact met mensen hier was ook gelijk goed: we zijn eerst gaan kijken en snuffelen hoe de locatie was, bij Facility Point het Kwartier, zij waren direct heel klantvriendelijk naar ons toe. Vanuit onze klanten horen we ook dat de nieuwe locatie goed bevalt. Dus ik denk dat we ons plekje weer gevonden hebben hier, na alle verandering. We merken ook dat we steeds bekender worden in de buurt.

Istvan: We zijn dus anderhalf jaar geleden hierheen verhuisd, net na corona. Op die locatie hadden we een team van elf man, met veel parttimers. Nu zijn we met zijn vijven hier geland, maar draait iedereen meer uren. Het is toch de kunst om een nieuwe locatie weer opnieuw leuk in te richten, maar het bevalt ontzettend goed. We konden een deel van onze populatie meenemen, maar het is ontzettend leuk dat we hier ook weer een nieuwe populatie aanboren. Het Stadiongebied is echt een stuk dynamischer dan een kilometer verderop. We zien daardoor echt een verjonging, wat ons als praktijk ook jonger maakt. Dat is heel fijn, onze populatie is nu echt een mix.

En hoe bevalt de Stadionbuurt?
Eddy: Nou, als ik het even op mezelf mag betrekken, ik kom natuurlijk uit de voetbalwereld, dus voor mij zitten we echt op heilige grond naast het Stadion. Er zit hier zoveel historie, dus op sportgebied is het fantastisch. In mijn jeugdjaren heb ik zelf nog in het Stadion gezeten, toen er nog een wielerbaan in zat en een extra ring tribunes bovenop. Het is echt authentiek gebleven. Dus voor mij is het een hele inspirerende omgeving.

Istvan: Het Stadiongebied heeft natuurlijk een sportimago, er is zitten ook veel experts in de buurt. Maar het Olympisch Stadion geeft ook duiding, het is makkelijker om te zeggen dat we rechts van het Stadion zitten dan de Laan der Hesperiden te noemen. Ook is het fijn dat we hier ruimte voor de deur hebben om met cliënten naar buiten te gaan voor de laatste testjes en oefeningen. Buiten is letterlijk meer speelruimte, dus dat is leuk voor cliënten maar ook voor ons. Toen we in de winter verhuisden, waren we een beetje bang dat we in een dode hoek zaten, maar het tegenovergestelde bleek juist. En, mede door de BIZ, merk je dat er makkelijker contact ontstaat.

Wat fijn, wat is verder jullie ervaring met de BIZ en ondernemers?
Eddy: Als we vanuit werk iets willen doen, gaan we wel altijd naar het Stadionplein. Ik vind het ook belangrijk om elkaar zo een beetje te leren kennen uiteindelijk, helemaal binnen zo’n setting met andere bedrijven. Ons vorige gebied had geen BIZ, dus dat was voor ons wel een verandering. We vinden het daarom ook belangrijk om soms naar die Morning Meetups te gaan. Daar zouden we eigenlijk nog iets meer tijd aan moeten besteden vind ik, zeker nu we gesetteld zijn op de nieuwe plek. Je merkt bij zo’n bijeenkomst in de ochtend dat mensen ook echt in contact willen komen met elkaar, dat voelt wel goed. Wij doen bijvoorbeeld sinds kort ook mee met Oscar Circulair. Je merkt toch dat ondernemers met elkaar dingen willen doen, dus het is goed voor de binding ook.

Istvan: De BIZ speelt een grote rol in het makkelijker contact leggen. Na een paar Morning Meetups hebben we nu bijvoorbeeld een kleine samenwerking met Beta Boulders. Dat hadden we voorheen niet. Door de BIZ kom je mensen tegen die je anders niet tegenkomt en dat is wel heel leuk. Het maakt de sfeer makkelijker, omdat de BIZ aanleiding creëert om elkaar tegen te komen. Verder doen we ook nog wel eens een borreltje ergens op het Stadionplein. Wij vinden het wel iets prettigs, je hebt toch het idee dat je het niet helemaal alleen staat te doen.

Hoe ziet de toekomst van Corpus Vitae eruit?
Istvan
: We werken nu samen met het Dufay Huis en het is de bedoeling dat we eind 2023 gefuseerd zijn, daar zijn we heel enthousiast over. We houden dan de twee huidige locaties, maar gaan verder als één organisatie, waarbij de naam Corpus Vitae gewoon blijft bestaan. Samengaan zorgt ervoor dat we kunnen door-ontwikkelen. Het verbreedt namelijk onze doelgroep, maar ook het zorgaanbod. Ondernemen in de zorg is moeilijk, ik zeg ook altijd dat we geen echte ondernemers zijn, want zorg is geen luxeproduct. Door zorgverzekeraars is er geen vrije markt, we zijn niet commercieel opgevoed in die zin. Ik kijk een beetje met jaloezie naar mensen die dat wel hebben, want het is wel belangrijk. Toch merken we aan de reacties van mensen dat wat we leveren voldoende gewaardeerd wordt. Daar komen toch uiteindelijk de nieuwe cliënten op af, als je buurman jou iets verteld neem je dat op gebied van zorg toch eerder aan dan als het op tv komt.

Eddy: Binnen de gezondheidszorg zien we wel dat er iets aan het veranderen is qua commercialiteit. Daarin moet je zoeken wat past en waar je populatie op zit te wachten. Samen met het Dufay Huis kijken we hoe we dat precies met elkaar kunnen doen. Het gaat uiteindelijk toch om wat je biedt en hoe je met mensen omgaat. We willen servicegericht zijn, maar niet te schreeuwerig. We willen een beetje het huiskamergevoel houden, dat mensen lekker binnen kunnen lopen, dat is voor ons heel belangrijk. Fysiek zal er vanaf 1 januari qua werk voor ons niet zoveel veranderen, sommige collega’s gaan misschien op twee locaties werken. We gaan in ieder geval niet verhuizen. We zijn helemaal goed gesetteld op de Laan der Hesperiden.