Organisator in de Spotlight: Ab Winsemius

Published on Thursday, May 12news

In 2017 werden de straatrondes van Amsterdam na 60 jaar teruggebracht. Aanstaande zaterdag vindt Around The Olympic Amsterdam plaats in samenwerking met de Stichting Amsterdamse Straatrondes. We spraken bestuurslid Ab Winsemius over de straatrondes van Amsterdam, zijn passie voor wielrennen en ons eigen evenement: Ride Out Around The Olympic Amsterdam. 

Q: Leuk dat ik je wat vragen mag stellen! Allereerst: hoe is jouw passie voor wielrennen ontstaan?
A: Ik ben al sinds mijn jeugd wielerliefhebber. Vroeger keek ik met mijn vader alle wedstrijden op de televisie en we zijn ook naar de Tour de France en Paris-Roubaix geweest. In 1980 stond ik met mijn vader langs de Tour op een berg, de Tour dat Joop Zoetemelk won. Hij reed toen in het geel voor TI-Raleigh, de Nederlandse ploeg waar hij enkele jaren voor heeft gereden. Ik stond daar als elfjarige in een T-shirtje van TI-Raleigh en ik had een spandoek gemaakt en daar stond op: Joop in het geel is Hinault te veel. Bernard Hinault was de grote Franse kampioen, maar was tijdens de Tour uitgevallen. Ik stond daar op die berg en een paar honderd meter verderop, echt om de hoek, viel plotseling Joop Zoetemelk. Dat is natuurlijk historisch, zo vlak voor mijn neus. Hetzelfde gebeurde ook toen we bij Paris-Roubaix stonden, toen viel hij in de bocht voor ons en daar heb ik foto’s van gemaakt. Ook weer een historisch moment. Joop Zoetemelk viel en hij nam Bernard Hinault mee in zijn val. Dat waren geweldige foto’s, die heeft niet niemand. 

Q: Wat een prachtige verhalen! En nu ben je werkzaam in de fietsenwereld?
A: Ik ben mede-eigenaar van RIH Sport Amsterdam, een heel oud Amsterdams racefietsenmerk. Vorig jaar bestonden we honderd jaar. Door de jaren heen zijn er 63 wereld- en olympisch kampioenen op onze fietsen kampioen geworden! Wij maken alleen op maat gemaakte stalen racefietsen. We maken echt heel mooie racefietsen. 

Q: Hoe ben je bij de Straatrondes van Amsterdam gekomen?
A: Vanuit RIH Sport Amsterdam zagen wij dat een wielerronde weer was teruggebracht. Tussen 1923 en 1955 waren er heel veel wielerrondes in Amsterdam. Iedere zichzelf respecterende Amsterdamse buurt had een eigen straatronde. In 2017 is de Ronde van de Orteliusstraat teruggebracht. Ik vond dat zo te gek dat ik ben gaan kijken of we dat op de Westerstaat konden doen, waar onze fabriek stond. In 2019 hebben we daar de Ronde van de Westerstraat georganiseerd. Dat was een groot succes. Vervolgens zijn we samen met de organisatoren van de Ronde van de Orteliusstraat gaan kijken wat we verder konden doen. We zijn toen op het idee gekomen om ook de Ronde van het Vondelpark te organiseren. We zijn ook benaderd door een ondernemersvereniging in oprichting op de Zuidas, alleen ging dit helaas niet door vanwege corona. En hetzelfde gebeurde eigenlijk bij het Olympisch Stadion. Ik kwam Mirjam Harding tegen bij een borrel, we raakten aan de praat en we kwamen tot de conclusie dat we het hier ook moesten organiseren. Zodoende zijn we bij Ride Out Around The Olympic Amsterdam terechtgekomen.

Q: Wat is nou het doel van zo’n straatronde?
A: Boven alles zijn het buurtfeesten, maar dan niet een straatbarbecue want dat is klein en makkelijk te organiseren. De straatronde is groter en meer voor de hele buurt. De Amsterdamse buurten zijn een beetje ondergesneeuwd en raken hun identiteit een beetje kwijt. Ook de sociale samenhang raakt daardoor verloren. Het voornaamste doel is eigenlijk om die sociale samenhang weer bij elkaar te brengen. Mensen weer het gevoel geven dat ze in een grotere buurt wonen, al die mensen elkaar te laten ontmoeten en gezamenlijk te laten genieten van een mooie dag en liefst ook door de mensen gezamenlijk te laten fietsen. Die sociale cohesie en het teruggeven van de identiteit aan de buurten en daarmee de hele stad weer zijn eigen identiteit wat teruggeven, is ons doel. De straatronde is een mooie manier om iets te doen wat heel erg in onze historie ligt, heel erg binnen de identiteit van de stad past maar nu op een nieuwe moderne manier wordt vormgegeven. 

Q: Wat kunnen we verwachten aanstaande zaterdag?
A: De rondes, evenementen en activiteiten zijn korter dan de oude rondes. De oude rondes waren lang en duurde ook erg lang. De wielrenners raakten uit het zicht als ze de hoek om gingen. Ons doel is eigenlijk om het publiek zoveel mogelijk constant zicht te geven op het parcours. Dus met kortere parcoursen en kortere evenementen. Geen activiteiten van drie uur lang, maar maximaal veertig minuten en graag ook spectaculaire dingen. We gaan bijvoorbeeld hopelijk de Derny uitproberen en we doen allerlei soorten baanevenementen op de straat, zoals korte sprints en afvalkoersen. We hebben ook de Fixed Gears rijders, dat is erg spectaculair, want zij rijden rond zonder remmen met één versnelling. Dus in de bochten moeten zij doortrappen. Als je in zo’n bocht staat, ruik je het rubber. Vlak voor de finish zijn er drie mooie bochten in het parcours waar de deelnemers toch wat trucs moeten uithalen om daar goed en veilig door te komen. 

Q: Het is bijna zover: heb je er zin in?
A: Ja, tuurlijk! Het is altijd even spannend om te kijken hoe het zal aanslaan. De eerste keer is altijd moeilijker, want mensen moeten er nog een beetje inkomen. Dat merk je vaak in het begin van de dag, dat mensen komen kijken en voorzichtig zijn. En naarmate de dag vordert, zie je dat het steeds gezelliger wordt, dat mensen een beetje loskomen en dat het een groot feest wordt. Waar wij altijd voor gaan en wat wij altijd zeggen: wij streven naar de sfeer van een Frans dorpsfeest. Het grappige is dat iedereen schijnbaar wel eens op een Frans dorpsfeest is geweest, dus iedereen begrijpt altijd meteen wat hiermee wordt bedoeld. Een feest waar iedereen welkom is, jong en oud. Waar iedereen elkaar ontmoet, door elkaar heen loopt, lekker babbelt, wat drinkt en eet en ondertussen ook van de wedstrijden kan genieten. 

Q: Ik heb er ook enorm veel zin in! We gaan er een groot feest van maken. Bedankt voor je tijd en antwoorden, Ab!
A: Geen probleem!