Oscar deelt… tips om afval te scheiden op kantoor!

Published on Thursday, July 7news

In deze tweewekelijkse rubriek deelt Oscar weetjes, tips & tricks en
succesverhalen met betrekking tot afvalscheiding en -preventie (in en rondom het Olympisch Stadion). Laat je inspireren en maak afval scheiden leuk!
Wil jij afval scheiden op kantoor? Maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Oscar heeft een aantal tips!

* Breng in kaart welke soorten (bedrijfs)afval het meest voorkomen in welk deel van het pand. Papier/karton, Plastic-Metaalverpakking-Drinkkartons (PMD) en restafval zijn de meest voorkomende afvalstromen op kantoor. Maar er zijn nog meer stromen. Denk bijvoorbeeld ook aan swill (organisch afval), glas, PETflesjes en koffiebekers in de kantine of papieren tissues in de toiletten.
Wanneer je weet welke afvalstromen je op welke plekken gaat scheiden, is de keuze voor de juiste afvalbak veel gemakkelijker.

* Nu je weet welke afvalstromen je gaat scheiden, bepaal je waar je welk type afvalbak precies wilt plaatsen. Bij de printer plaats je bijvoorbeeld een bak voor (vertrouwelijk) papier/karton en voor cartridges. In de kantine plaats je daarentegen juist meerdere bakken om het organisch, plastic, glas, papier/karton en restafval te scheiden. Als aanvulling hierop raden wij aan de (rest)afvalbakken bij bureaus weg te halen.

* Gebruik kleuren, vormen en iconen om afvalscheiding makkelijker te maken. Door kleuren te koppelen aan afvalstromen, herkennen medewerkers sneller de bak waarin ze hun afval moeten gooien.

* Door medewerkers actief te betrekken bij de transitie naar afvalscheiding, zorg je ervoor dat je ze ook op de lange termijn enthousiast houdt voor het scheiden van afval. Leg uit waarom je afval scheiden belangrijk vindt en welke rol duurzaamheid in jullie bedrijfsvoering speelt. Door bewustwording creëer je draagvlak en motivatie. 

* Minimaliseer wegwerpartikelen. Gebruik bijvoorbeeld koffiemokken in plaats van koffiebekers.

Zou je graag meer begeleiding willen bij het scheiden van je afval? En wil je ook aansluiten bij het afvalcollectief Olympisch Stadion? Neem gerust contact met ons op!
mail@oscarciruclair.nl | 020 – 24 43 829 | www.oscarcirculair.nl

Oscar Circulair is verantwoordelijk voor de inzameling van afval en grondstoffen van organisaties in en rondom het Olympisch Stadion. Het doel van Oscar is de restafvalstroom te reduceren, hoogwaardige grondstoffenstromen te bundelen voor hergebruik en (vervuilende)
vervoersbewegingen te beperken.