Partners gezocht: Huib en Ariën willen met festival Muze van Zuid de Stadionbuurt transformeren

Published on Tuesday, May 18news

Wist je dat er in Amsterdam Zuid maar liefst 65 straten vernoemd zijn naar componisten? Maar ook dat hun muziek maar heel zelden wordt uitgevoerd? Hier brengt het festival de Muze van Zuid verandering in. Wij spraken programmeur Huib Ramaer en Ariën Bos, general manager bij Het Amsterdamse Proeflokaal, over het festival en hun interessante partnerschap.

Als musicoloog, muziekdocent aan het ArtEZ en Amsterdammer kan Huib Ramaer veel vertellen over muziek en de connectie met de stad. Daarom is hij al sinds de eerste editie van het festival de Muze Van Zuid betrokken als muziekwandelaar; later als programmamedewerker en nu als programmeur. “Voor het programma van dit jaar ben ik op zoek naar nieuwe locaties, zoals kerken of zelfs yoga studio’s, maar vooral ook een nieuw publiek,” vertelt hij. “Klassieke muziek trekt veelal vijftigplussers aan, terwijl ik juist wil proberen daarnaast een jongere doelgroep aan te spreken, zoals de mensen die graag bij Ariën op het terras komen chillen.”

In het kader van deze wensen werd Huib getipt op Het Amsterdams Proeflokaal. “Ik heb Ariën direct opgebeld om te bespreken of we wellicht een samenwerking op konden zetten.” Ariën, die sinds oktober 2020 als general manager werkzaam is bij Het Amsterdams Proeflokaal, had daar wel oren naar. “Ik ben zelf vanaf jongs af aan al bezig met muziek en wilde dit ook graag meer integreren bij Het Amsterdams Proeflokaal,” zegt hij. Zijn droom: een plek creëren waar men elkaar ontmoet en waar men lekkere wijnen, bijzondere bieren, mooie koffies, en heerlijke gerechten én natuurlijk fantastische livemuziek kan proeven. En dat mét elkaar!

Een belangrijk onderdeel van die droom is ook de samenwerking met de omgeving. Zowel Ariën als Huib zien de Muze Van Zuid als meer dan alleen een festival in de nazomer. Ze willen op veel regelmatiger basis concerten en andere muziek gerelateerde activiteiten organiseren. “Daarbij is de samenwerking met de omgeving van groot belang,” licht Ariën toe. “We willen kijken hoe we kunnen samenwerken met bedrijven en bewoners van de Stadionbuurt, om de omgeving zo gezamenlijk beter te maken en meer mensen hierheen te krijgen.” Volgens hem gaat het niet om elkaar beconcurreren, maar kijken hoe je het gebied sterker op de kaart kan zetten.

Beide heren bruisen van de ideeën om dit vorm te geven. Zo ziet Ariën muzikanten wel repeteren in Het Amsterdams Proeflokaal, waar mensen die een vrijdagmiddag borrel willen doen naar kunnen luisteren. Ook ziet hij culturele wandelingen, fietstochten, rondvaarten en workshops, waarbij je bij diverse horecazaken een stop maakt, als goeie opties. Huib denkt aan jazz en klassiek binnen bij Op Suyd en straatconcerten buiten op het Stadionplein, misschien zelfs met fanfare en al. “Het is onuitputtelijk wat je in deze buurt kunt doen in het kader van muziek,” vat Huib samen.

Op dit moment zijn Huib en Ariën vooral op zoek naar input van andere ondernemers en buurtbewoners. “We zijn nog zoekende, dus ik nodig iedereen die ideeën heeft vooral uit voor een gesprek,” aldus Ariën. “Laten we bij elkaar komen, brainstormen en kijken hoe we de Stadionbuurt en het Stadionplein samen verder kunnen versterken en nog bijzonderder en anders dan al die andere plekken kunnen maken. Iedereen is welkom!” We gaan ontdekken, doen en beleven!

Heb jij ideeën of wil je gewoon graag meepraten met Huib en Ariën? Stuur dan een mailtje naar arien.bos@hetamsterdamseproeflokaal.nl. Kijk voor informatie over Muze Van Zuid op https://www.muzevanzuid.nl/.

  • Opening Muze van Zuid: 17sept2021 vrijmibo in Het Amsterdamse Proeflokaal met Amstel Quartet.
  • Eerste concert in Het Amsterdamse Proeflokaal Op Suyd: Jazztrompettist Gerard Kleijn Trio: n.t.b. datum in juni 2021