Rondleiding ARTZUID donderdag 12 augustus 2021

Published on Wednesday, September 1news

Net als in 2019 was BIZ The Olympic Amsterdam ook dit jaar partner van de bekende sculptuurroute van ARTZUID. Dit partnerschap heeft onder andere de plaatsing van achttal beelden in het BIZ gebied tot resultaat gehad. Daarnaast organiseerde ARTZUID ook een speciale rondleiding voor alle BIZ deelnemers en op donderdag 12 augustus was het zover: Community Manager Mirjam Harding vertelt.

“Op donderdag 12 augustus verzamelden we om 16:15 uur bij het paviljoen van ARTZUID aan de Minervalaan. De vrijwilligers stonden ons al enthousiast op te wachten. Het zonnetje scheen en dat was erg fijn voor een wandeling in de buitenlucht. Nadat iedereen gearriveerd was, werden we verwelkomd door onze gids Mariska, die de rondleiding zou gaan verzorgen.

Omdat we zelf al veel informatie over de beelden in ons gebied The Olympic Amsterdam hadden gedeeld, kozen we ervoor om juist een ander stuk van de beeldenroute te lopen. Mariska nam ons mee naar de hoek van de  Apollolaan en Beethovenstraat, waar onze wandeling echt van start ging.

Het eerste beeld was van Joseph Klibansky, een kunstenaar geboren in Kaapstad, die al langere tijd in Nederland woont. Net als zijn grote voorbeelden Jeff Koons en Damian Hirst Klibansky, maakt graag Klibansky graag impactvolle beelden. Het beeld “For the most beautiful one” (zie foto 1), maakte hij speciaal voor ARTZUID en is gemaakt van brons. Zijn fascinatie voor de Griekse en Romeinse beeldhouwkunst en Afrikaanse culturen komt erin samen.

De volgende beelden aan de Apollolaan waren “Malutka” van Ursula Rydingsvard – een bronzen beeld dat van afstand van hout leek te zijn. Ook zagen we “Degrees Artificial Rock” van Zhan Wang – een zilveren rots die uit de grond omhoog steekt. Verder: “Lupine Sculpture” van Arne Quinze, “Man backwards on horse” van Tal R, “BABBO” van Sandro Chia, “Theaealab / Fox” van Lin May Saeed, “Darwin” van Atelier van Lieshout, “The big watcher, the big traveler” van Jean Marie Appriou, “Liberty for all” van Fernando Sanchez Castillo (zie foto 3),  “100 heads, 10 pieces” van Marc Quinn en “Asoebi” van Sokari Douglas Camp.

Mariska wist veel te vertellen over de diverse kunstenaars, maar ook over de beelden zelf en hoe deze passen in het ARTZUID thema “Imagine”. Uiteraard hadden we ook vragen en daar Mariska wist steeds antwoord op te geven. Dit maakte alles extra interessant.

Na de Apollolaan namen we de afslag naar de Minervalaan en gingen we na het infopunt verder met de laatste beelden: “Breastparty XL” van Natasja Alers en “Sandwich” & “Kevin” van Sarah Lucas. We sloten af met “Leiko Ikemura” van Usagi Kannon en kunst aan de gevel van een pand op de hoek. Dit laatste stukje architectuur maakte geen deel uit van de beeldenroute, maar was een leuke eigen bijdrage vanuit Mariska.

Na anderhalf uur onderweg te zijn geweest en heel veel kennis te hebben opgedaan, namen we afscheid van Mariska en gingen we op weg naar BIZ-ondernemer “Two Chefs Foodbar” aan het Stadionplein voor een drankje. Iedereen was erg enthousiast en we hebben nog ruim anderhalf uur nagepraat.

Al met al was het een zeer geslaagde bijeenkomst. Wij raden degenen die nog niet langs de beelden zijn geweest dan ook van harte aan dit alsnog te doen en zeker van een rondleiding gebruik te maken. De gidsen van ARTZUID geven extra informatie die de route nog levendiger maakt, maar anders is gebruik van de ARTZUID-app een mooi alternatief.

Bekijk de website van ARTZUID voor meer informatie over de beelden. Namens alle BIZ-ondernemers die meeliepen danken wij onze gids Mariska heel hartelijk voor haar fijne bijdrage. Alvast veel plezier bij het bekijken van de beelden!