Vurige Geschiedenis: de Citroëngebouwen

Published on Monday, March 22news

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: de Citroëngebouwen.

Al eerder bespraken we Jan Wils, de architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Olympisch Stadion en al haar bijgebouwen. Maar wist je dat hij ook de monumentale Citroëngebouwen voor zijn rekening heeft genomen?

De N.V. Citroën Automobiles, zoals het bedrijf toentertijd nog heette, zat in de jaren ’20 van de vorige eeuw verspreid over Amsterdam met haar vestigingen. Dat was niet zo handig, dus besloten ze te verhuizen naar het Stadionplein, waar ze de kantoren, werkplaatsen en verkooppunten onder één dak konden brengen.

Gemeente Amsterdam ging akkoord met deze wens, onder één belangrijke voorwaarde: architect Jan Wils moest het ontwerp verzorgen, om zo de eenheid in de buurt te bewaken. In 1930 presenteerde Wils zijn plannen en ging de bouw van start. Jaren later, in 1962, werd het Citroën complex aangevuld met het Noordelijke Citroëngebouw, waar een moderne werkplaats werd gerealiseerd. Ook dit keer werd Jan Wils ingeschakeld.

De gebouwen sieren het Stadionplein nog altijd. Het enige opvallende verschil is de kleur: naar ontwerp van Jan Wils werden de gebouwen opgeleverd in een okergele verblendsteen, maar deze zijn tegenwoordig wit geschilderd. Een ander belangrijk verschil is gebruiker van het pand. Citroën verliet het Stadionplein in 2016 definitief en verhuisde naar een zichtbaardere locatie langs de Ring Amsterdam.

Vastgoedbelegger Bouwinvest nam de gebouwen over van Citroën en toverde ze om tot multifunctioneel kantoorpand. Tegenwoordig vind je in het Noordelijke gebouw (‘The Garage’) BIZ-deelnemers Bacardi Europe, Beta Boulders, Colliers International, Deloitte Digital, NENI Amsterdam, Parcom Capital en Under Armour. In het Zuidelijke gebouw zit Move, waarvan de Move Experience, de Move Shop, Restaurant Wils, Madame Cyclette, Swap Fiets, Ride Out en Museum Jeugd Universiteit onderdeel van zijn.

Beeld: Stadsarchief Amsterdam