Vurige Geschiedenis: de oorsprong van de naam ‘Stadionbuurt’

Published on Monday, March 8news

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: de oorsprong van de naam ‘Stadionbuurt’.

De logische verklaring voor de naam ‘Stadionbuurt’ lijkt het Olympisch Stadion. Toch is niets minder waar, blijkt uit documenten van het Stadsarchief Amsterdam. Het Olympisch Stadion had namelijk een voorganger: het Nederlandsch Sportpark.

Het Nederlandsch Sportpark werd ontworpen door architect Harry Elte. Het sportpark was bedoeld voor de beoefening van voetbal en tennis; uiteindelijk werden er 25 interlands en flink wat derby’s gespeeld. In de volksmond werd het sportpark doorgaans aangeduid als ‘Het Stadion’.

De naam ‘Stadionplein’ duikt op 3 april 1914 voor het eerst op in een Nederlandse krant – ver vóór de Spelen van 1928 en de realisatie van het Olympisch Stadion. Het artikel in De Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant schreef: ‘Het verdient, naar wij in de Telegraaf lezen, aanbeveling de entree-kaarten reeds op den Amstelveenschenweg goed zichtbaar te dragen. Voor ’t Stadionplein geven borden de richting aan, welke de houders der verschillende kaarten hebben te volgen.’ De tekst werd geschreven naar aanleiding van de eerste wedstrijd, waarin Nederland en Duitsland tegenover elkaar stonden, die gehouden werd in het Nederlandsch Sportpark.

Negen jaar later zien we het woord ‘Stadionbuurt’ voor het eerst in de media. De Nieuwe Rotterdamsche Courant, en later ook De Telegraaf en Het Algemeen Handelsblad, schrijven hierover in 1923. Op dat moment was de nieuwe wijk net aangelegd. 

Toen de Olympische Spelen van 1928 aan Amsterdam toegekend werd, betekende dit in feite het einde van het Nederlands Sportpark. In eerste instantie wilde men architect Jan Wils het Stadion laten aanpassen, maar het bleek toch te klein voor de Spelen. Daarom ging Wils aan de slag met het ontwerp voor het Olympisch Stadion, 200 meter ten westen van het Nederlandsch Sportpark.

Tijdens de Olympische Spelen werd er nog wel getraind in het sportpark, maar eind 1928 begon de sloop toch echt. Tegenwoordig vind je op de plek van het Nederlandsch Sportpark de Amazonenstraat, de Van Tuyll van  Serooskerkenweg, de Argonautenstraat en de Jasonstraat.

Beeld I: luchtfoto waarop de twee stadions te zien zijn. Bron onbekend.
Beeld II: het Nederlandsch Sportpark vanbinnen. Bron: Stadsarchief Amsterdam / Cornelis G. Leenheer