Vurige Geschiedenis: de Rondes van Amsterdam

Published on Sunday, November 21news

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: de Rondes van Amsterdam.

Tussen 1920 en 1955 had iedere zichzelf respecterende Amsterdamse buurt een eigen straatronde, zo ook het Stadionplein. Deze rondes waren geweldig populair onder de Amsterdammers. Zo populair zelfs dat de gemeente ze in 1956 allemaal heeft verboden omdat er vaak dertig- tot veertigduizend man op af kwamen. 

In tegenstelling tot de traditionele criteriums, zijn straatrondes gemaakt voor het publiek – kort en spectaculair. In feite zijn het buurtfeesten rondom wielerwedstrijden. Dikke bandenraces, sprinten over 250 meter, Fixed Gear races (één versnelling, geen rem), afvalkoersen, criteriums van maximaal 40 minuten, bergetappes op de rollerband: alle evenementen zijn gemaakt om het publiek zoveel mogelijk te laten participeren en bij de wedstrijden te betrekken. 

De laatste jaren zijn de Rondes van Amsterdam echter in verschillende buurten teruggekeerd. Als bakermat van het Nederlandse baanwielrennen kan de Stadionbuurt natuurlijk niet achterblijven. 

De BIZ Olympic Amsterdam organiseert daarom op zaterdag 14 mei (o.v.) in samenwerking met de Stichting Amsterdamse Straatrondes, de eerste editie van Around The Olympic Amsterdam – de Ronde van het Olympisch stadion.

Vanaf vroeg in de ochtend worden er de hele dag door verschillende koersen gereden, met loopfietswedstrijden en dikke bandenraces voor de jongste jeugd, een open criterium voor vrouwen, mannen en paracyclisten, Fixed Gear koersen voor de NL Crit series (officieuze Nederlandse kampioenschappen), en wedstrijden op de (e)Derny t.b.v. het Straatrace kampioenschap van Amsterdam – een competitie tussen stadsdelen. Maar misschien wel belangrijker dan het wielrennen zelf, zijn de randevenementen rond het parcours. Daar wordt het gezellig gemaakt met allerlei activiteiten voor jong en oud en natuurlijk eten, drinken en muziek. 

​​​​In 2022 staan er vijf straatrondes gepland: 

  • 14 mei 2022 Around The Olympic Amsterdam
  • 19 juni 2022 De Ronde van de Westerstraat
  • 8 juli 2022 De Sprint van de Zuidas
  • 3 september 2022 De Ronde van de Orteliusstraat
  • 25 september 2022 De Ronde van het Vondelpark