Vurige Geschiedenis: het Zandland

Published on Tuesday, June 18news

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: het Zandland.

Voordat de Prinses Irenebuurt werd gebouwd tussen 1954 en 1958, stond dit stukje Amsterdam-Zuid bekend als ‘het Zandland’. Dit was vanaf de jaren twintig een braakliggend terrein van de Stadionkade tot aan de Zuidelijke Wandelweg. Met het oog op woningbouw werd dit opgehoogd met zand. Crisis en oorlog zorgde er echter voor dat de bouw lange tijd uitbleef.

Wat ontstond was een duinlandschap in de stad, waar menig Amsterdammer graag kwam voor ontspanning. Zeker gedurende de Tweede Oorlog was het een populaire plek. Destijds was een bezoekje aan een echt strand verboden, wat het Zandland een aantrekkelijk alternatief maakte. Zeker met het Zuideramstelkanaal ernaast!

Na de oorlog werden dan toch de bouwplannen hervat. De Prinses Irenebuurt verrees en het was uit met de strandpret in de stad. Gelukkig waren de echte stranden inmiddels weer toegankelijk en konden Amsterdammers daar naartoe uitwaaieren op hete zomerdagen.

Beeld: Stadsarchief Amsterdam