Vurige Geschiedenis: Straatvoetbal Amsterdam

Published on Wednesday, July 14news

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: Straatvoetbal Amsterdam.

Eind jaren ’70/begin jaren ’80 werd door dagblad De Telegraaf een Amsterdams straatvoetbaltoernooi georganiseerd. Basisscholen uit de hele stad konden meedoen en dat werd massaal gedaan, met zowel jongens- als meisjesteams. Het was een begrip: ouders en omwonenden stonden massaal langs de lijn als publiek. 

Een kartrekker van het toernooi was Toon in den Berken, een echte Amsterdammer en oud-brandweerman, die door de kinderen altijd ‘Ome Toon’ werd genoemd. Maar liefst veertig jaar lang vormde hij de spin in het straatvoetbal-web, waar hij in 2000 ook voor werd onderscheiden met de Frans Banning Cocq-penning. Europees voetballer van de 20ste eeuw Johan Cruijff was tevens beschermheer van het toernooi. 

De voorrondes werden gespeeld op pleintjes, veldjes en bij brandweerkazernes door heel Amsterdam, de finale werd uitgespeeld op de Dam. Voor de halve finales was ook een speciaal plekje gereserveerd: het Stadionplein. Benno Bakker, vader van redacteur Esmee Bakker, weet het nog precies. “Het was een belevenis om op het Stadionplein, zo’n bijzondere en historische locatie, te mogen spelen,” vertelt hij. “Met mijn team kwamen de wedstrijd goed door en werden we uiteindelijk derde van Amsterdam. Als ik nu op het Stadionplein ben, denk ik vaak terug aan het moment dat ik daar zo’n 40 jaar geleden voetbalde – heel bijzonder.”

Later werd het voetbaltoernooi voorgezet door het Olympisch Stadion voor hun huurders. Iedereen kom meedoen in teams van zeven spelers. Voor het toernooi was altijd veel animo, omdat het zo informeel en gezellig was.

Diverse BIZ-ondernemers hebben aangegeven het toernooi te missen. En dat begrijpen we wel: Daarom willen we het toernooi met de BIZ nieuw leven inblazen: als het allemaal meezit gaat dit zelfs al op 7 oktober a.s. plaatsvinden. Het is nog afhankelijk van een aantal onzekere factoren, maar zet deze datum dus alvast met potlood in de agenda. Na de zomerperiode weten we meer en stellen we jullie weer op de hoogte. Mocht het 7 oktober worden of toch een andere dag: gezellig wordt het zeker!