Doorstart BIZ: interview bestuur deel IV: Karen van Dantzig

Geplaatst op dinsdag 26 aprilnieuws

BIZ The Olympic Amsterdam is gestart in 2018 en bevindt zich nu in het laatste jaar van de BIZ periode. DIt betekent dat we een doorstart gaan maken om nog eens vijf jaar verder te kunnen gaan. Tijd om de balans op te maken en stil te staan bij het belang van een BIZ. Wat zijn de voordelen en wat hebben we bij The Olympic Amsterdam allemaal gedaan en bereikt? Het community team laat in de komende edities van de nieuwsbrief een BIZ deelnemer aan het woord en vraagt naar ervaringen. Deze keer gaat het gesprek tussen  Mirjam Harding, community manager van de BIZ, en Karen van Dantzig van Move Amsterdam.

Mirjam: Hoi Karen, fijn dat jij je ervaring met de BIZ met ons wil delen. Kun je ons even kort vertellen wie je bent en hoe je bij The Olympic Amsterdam betrokken bent?
Karen: Hoi Mirjam, dat zal ik je vertellen. Mijn naam is Karen van Dantzig  en sinds juni 2020 werk ik als manager bij Move Amsterdam. Binnen Move ben ik verantwoordelijk voor alles wat er reilt en zeilt in het algemeen en de interne activiteiten en events in het bijzonder. Een soort spin in het web en verbindende factor om ervoor te zorgen dat iedereen goed kan samenwerken. Direct na mijn start bij Move heb ik de fakkel van mijn collega Joost (van Houwelingen) bij de BIZ overgenomen en ben ik als secretaris binnen het bestuur betrokken. 

Wat ik mooi vind van een BIZ is dat het een samenwerkingsverband betreft waarin je met zoveel verschillende  ondernemers vanuit zeer diverse disciplines hebt te maken. Daar heb je normaal gesproken niet zo snel contact mee maar, met het gebied als verbindende factor, nu wel. Samen het gebied van The Olympic Amsterdam het mooiste gebied van Amsterdam maken; dat vind ik een mooi streven en dus waardevol om mijn tijd in te steken. Behalve dat ik in het bestuur van de BIZ zit, ben ik lid van de werkgroep “Compaan – Schoon, heel en veilig”. Binnen de werkgroep werkt de BIZ samen met de gemeente en politie om het gebied concreet mooi te houden en naar een hoger plan te brengen waar mogelijk. Je kunt als BIZ ook makkelijker afspraken maken met instanties als de gemeente dan als enkele ondernemer, dus dat is wel een meerwaarde. 

Mirjam: Mooi dat je spreekt over samenwerken; dat is waar een BIZ zeker voor bedoeld is! Kun je concrete voorbeelden geven van samenwerking bij de BIZ?
Karen: Vlak voor mijn toetreden brak de Corona pandemie uit, dus dat was behoorlijk schrikken. Zeker omdat het leek dat we echt niets meer konden doen! Maar ondanks alles hebben we evenementen als ARTZUID en het Grachtenfestival naar het gebied kunnen krijgen. Vooral op de sculptuurroute van ARTZUID ben ik heel trots. De geplaatste beelden waren echt een aanwinst en we hebben met een aantal BIZ deelnemers een rondleiding gedaan en zelfs achteraf een (netwerk)borreltje kunnen doen. Dan leer je elkaar meteen zoveel beter kennen! O, en natuurlijk de plaatsing van de feestverlichting én de uitbreiding met de twee grote verlichte kerstbomen. Dat was niet alleen mooi als toevoeging van sfeer, maar bracht ook meteen een stukje veiligheid (want verlichte straten) met zich mee. Mooi als iets op meerdere vlakken waarde toevoegt.

Tot slot ben ook ik natuurlijk erg trots op ons project t.a.v. gezamenlijke afvalinzameling door “Oscar Circulair”. Eigenlijk kunnen we daar niet genoeg over zeggen. Dat vind ik hét schoolvoorbeeld van samenwerken binnen een BIZ.

Mirjam: Goed te horen dat er mooie dingen zijn bereikt in de afgelopen jaren. Welke kansen en mogelijkheden zie je voor een nieuwe BIZ periode van nog eens vijf jaar?
Karen: Voor de toekomst denk ik dat we een goede koers hebben ingezet. Dit jaar gaan we met de BIZ voor het eerst een eigen evenement organiseren met “Around The Olympic Amsterdam”. Dat wordt een super leuke dag met een mooi feest voor niet alleen de BIZ deelnemers, maar ook voor de bewoners van de buurt. Omdat wij met Pon een grote speler zijn in de fietsindustrie en staan voor mobiliteit, verbinden we graag ons eigen “Ride Out” aan de ronde. En omdat fietsen duurzaam is maak ik graag een bruggetje naar duurzaamheid. Met duurzame projecten als “plasticvrije terrassen voor de horeca” en “gezamenlijke inkoop” van producten zie ik namelijk grote kansen voor de BIZ.

Mirjam: Wat een goed verhaal. Dank je wel voor je antwoorden en tijd.
Karen: Graag gedaan; hopelijk zegt iedereen weer JA tegen nog eens vijf jaar BIZ.