Geschiedenis – wielerbaan Olympisch Stadion

Geplaatst op donderdag 12 meinieuws

Voor zijn ontwerp van het Olympisch Stadion ontving architect J. Wils in 1928 een gouden Olympische medaille op het onderdeel Architectuur. Van meet af aan bevatte het stadion een betonnen wielerbaan, gesitueerd tussen de tribunes en de atletiekbaan. Jarenlang werden hier wielerwedstrijden gereden, dikwijls met gebruik van motorgangmaking, het zogenaamde stayeren.

De wereldkampioenschappen baanwielrennen vonden maar liefst vijf keer plaats op de baan in het Olympisch stadion. In 1938 pakte Arie van Vliet goud op de sprint. Op 8 juli 1954 vond hier de ceremoniële start van de Tour de France plaats. Burgemeester D’Ailly knipte een lint door, waarna de karavaan zich in een rustig tempo richting Sloten bewoog. Daar brak de race pas echt los. De openingsetappe eindigde in Brasschaat bij Antwerpen en werd gewonnen door de Nederlander Wout Wagtmans.

Sinds de renovatie (1999/2000) ziet het Olympisch Stadion er weer grotendeels uit als het originele ontwerp van 1928. Wel zijn de staanplaatsen verdwenen, evenals de tweede ring, de spelerstunnel en de wielerbaan. In de vroegere catacomben van het stadion, zijn nu 30 bedrijven gevestigd. 

Bekijk hier prachtige, nostalgische beelden uit 1938 van de wereldkampioenschappen baanwielrennen op de toenmalige wielerbaan in het Olympisch Stadion.