Het verhaal achter… Bar BAUT

Geplaatst op dinsdag 23 februarinieuws

BAUT is een begrip in heel Amsterdam. We zijn dan ook heel blij met een vaste locatie van Bar BAUT aan de Stadionweg! Maar hoe is het allemaal begonnen? En welk verhaal schuilt er achter de naam? We spraken chef Michiel van der Eerde over zijn razend succesvolle concept.

Q: Hi Michiel, kun je ons vertellen hoe Bar BAUT is ontstaan?
A: Tuurlijk. Bar BAUT is eigenlijk een spin-off van BAUT. Met het BAUT concept bouwden wij voor Amsterdam Iconische leegstaande gebouwen om tot tijdelijke restaurants. Toen noemden we BAUT nog een pop-up. Ieder jaar of om het jaar verhuisden we BAUT naar een andere landmark locatie in de stad met elke keer een ander interieur en menu passend bij de locatie. We ging van pop-up naar moving circus zoals wij dit zelf altijd zeggen. Na acht jaar en zeven pop-ups, zijn we met Bar BAUT op een permanente locatie neergestreken aan de stadionweg 320 in Zuid. Een groot deel van onze achterban zit in Zuid door het grote succes van BAUT #2 in de voormalige Citroën garage. Daarom leek dit ons de ideale plek voor de eerste permanente locatie van BAUT.

Q: Wat een inspirerend verhaal. Welke visie ligt aan Bar BAUT ten grondslag?
A: De belangrijkste punten zijn kwaliteit van eten en toegankelijkheid. Je kunt bij ons terecht voor een klein gerechtje waarmee je binnen een uur weer buitenstaat, maar je kan hier ook genieten van een vijfgangendiner. Bovendien zijn we alle dagen van het jaar geopend, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je kunt hier lunchen, dineren én borrelen. Ook kun je gewoon aan de bar zitten. In veel restaurants van ons niveau vind je geen bar, maar wij hebben die wel. Die combinatie vinden wij juíst goed.

Ook vind ik dat we de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben in vergelijking tot andere horecazaken uit de buurt. En ik sta als eigenaar zelf achter het fornuis en ben dus aanwezig in het restaurant – dat vinden gasten altijd leuk. Ik woon al 28 jaar in Zuid en woon om de hoek bij Bar BAUT, dus dat gaat gelukkig ook makkelijk.

Q: En hoe zit het dan met de naam. Waar komt die vandaan?
A: Het eerste tijdelijke restaurant van BAUT openden we inmiddels negen jaar geleden aan de Wibautstraat in Amsterdam-Oost. Vandaar! Toen wij weggingen kwam daar Restaurant C, maar inmiddels zijn we terug aan de Wibautstraat met een tweede permanente  vestiging van BAUT. Het is een mooi gebied waar veel leuke horecazaken, zoals Alba en Undercover, bij zijn gekomen.

Q: Dat klinkt goed. Hoe gaat het verder met Bar BAUT?
A: BAUT is echt een begrip geworden. Zodra we deze naam ergens aan koppelen, komen er zoveel mensen op af. Dat is ontzettend leuk, maar wegens de coronacrisis gaat het uiteraard commercieel niet goed. We hopen in mei weer open te kunnen: de teams staan klaar, de laatste hand is gelegd aan de menu’s en we zijn klaar om te knallen. Na de eerste lockdown ging het ook al snel weer goed met Bar BAUT, dus daar hopen we nu ook op.

Q: Hebben jullie naast opengaan verder nog plannen voor de komende tijd?
A: Opengaan staat echt op één. Daar is alle aandacht hard bij nodig, dus er zijn nog niet veel andere plannen. Uiteraard bieden we wel take-away gerechten aan. Klassiekers van BAUT zoals onze steak tartaar staan op dit menu, maar we maken elke week ook wisselende gerechten. Soms is dit een extra BAUT klassieker en soms alvast een voorproefje van de nieuwe menukaart. Maar waar we echt trots op zijn is onze Butler Service. Tijdens deze lockdown hebben we onze koks ‘omgeschoold’ tot butlers en koken we bij mensen thuis een fantastisch vijfgangen menu. Het is een soort van uiteten in je eigen huis, maar dan nog leuker. We dekken de tafel, koken live in je eigen keuken, doen wat leuke tafelbereidingen, schenken de wijn in en doen de afwas. Het is in mijn ogen de ultieme avond uit in tijden dat je geen avond uit kan.

Q: Wat een geweldig idee, dat past helemaal in deze tijd. We wensen jullie veel succes met Bar BAUT!
A: Bedankt!

Kijk voor meer informatie over Bar BAUT en de BAUT Butler Service op https://barbaut.amsterdam/.