Kunst in de Buurt: beeld van Johan Cruijff en Berti Vogts

Geplaatst op maandag 22 februarinieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in gewapend met een camera. Hiermee leggen we mooie, bijzondere of intrigerende kunst en architectuur in het gebied vast. Deze keer: het bronzen beeld van Johan Cruijff en Berti Vogts.

Kunstenaar Ek van Zanten kreeg in 1974 de opdracht van Gemeente Amsterdam om een belangrijk kunstwerk te maken. De aanleiding hiervoor was de prestatie van het Nederlands elftal tijdens het WK in Duitsland, waarbij Nederland uiteindelijk tweede werd.

In de eerste minuut van de finale werd Johan Cruijff in het Duitse strafschopgebied onderuit gehaald door Berti Vogts. Op dit moment werd een foto gemaakt die uiteindelijk de inspiratie vormde voor het beeld. Door de tackel mocht Johan Neeskens namelijk een penalty nemen die resulteerde in een bliksemstart voor de Nederlanders.

Het kunstwerk werd in 1978 geplaatst voor de ingang van het Olympisch Stadion, maar werd na renovaties in 2007 verplaatst naar het Johan Cruijff Court. Je kunt het beeld nog altijd vinden bij dit sportveld – neem gerust eens een kijkje tijdens een stadswandeling.