Kunst in de Buurt: de Engel en het Wapen van Amsterdam

Geplaatst op maandag 22 maartnieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst en architectuur in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: de Engel en het Wapen van Amsterdam.

Een mooi kunstobject hoeft niet altijd groots en opvallend te zijn. Hoewel het een oplettender oog vereist, zit schoonheid of een bijzonder verhaal ook in een kleiner hoekje. Dit is bijvoorbeeld het geval bij De Engel en het Wapen van Amsterdam, welke je vindt aan de Sportstraat en Turnerstraat. Dit object bestaat uit twee sluitstenen met afbeeldingen van een engel en een wapen met drie Andreaskruisen.

De Engel en het Wapen van Amsterdam zijn onderdeel van het Plan-Zuid van Berlage. Door dit soort sculpturen aan te brengen op gebouwen, wilde hij de omgeving verrijken en de ontwikkeling van de bevolking op cultureel en esthetisch gebied bevorderen.

De sculpturen werd in 1925 vervaardigd door kunstenaar Jaap Kaas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij directeur van de Middelbare Joodse Kunstnijverheidsschool; een school waar Joodse leerlingen apart van niet-Joodse leerlingen les kregen. Na de oorlog was hij actief binnen de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, Artis en diverse kunstenaarsverenigingen.

Zijn de relatief kleine sculpturen jou wel eens opgevallen?

Beelden: Gemeente Amsterdam