Kunst in de Buurt: de Polospeler en Ruiter te paard

Geplaatst op maandag 8 maartnieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst en architectuur in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: de Polospeler en Ruiter te paard.

De ingang van het Van Tuyll van Serooskerkenplein wordt bewaakt door twee beelden op pilaren: een polospeler en een ruiter te paard. Ze werden geplaatst in 1930, kort nadat het stratenplan voor onder andere de Van Tuyll van Serooskerkenweg in 1929 werd aangenomen.

De eenvoudig gestileerde beelden werden gemaakt door beeldhouwer Anton Rädecker (1885-1956), broer van beeldbouwer John Rädecker die vooral bekend is van zijn bijdrage aan het Nationaal Monument op de Dam. Er wordt algemeen aangenomen dat de twee beelden verwijzen naar de Olympische Spelen van 1928, al was polo destijds geen onderdeel van de sporten. Ruitersporten die wél aan bod kwamen waren dressuur, military en springen.  

Het plein waar je de beelden aantreft is vernoemd naar F.W.C.H. baron Van Tuyll van Serooskerken, de eerste Nederlander die in 1899 toetrad tot het Internationaal Olympic Comité. Hij maakte zich hard voor een editie van de Olympische Spelen in Amsterdam en kreeg dit uiteindelijk bij de selectie in 1921 voor elkaar. Hij stierf echter in 1924 en maakte de Spelen daardoor niet zelf meer mee.

Beeld I: Stadsarchief Amsterdam / J.M. Arsath Ro’is
Beeld II: Stasarchief Amsterdam /