Kunst in de Buurt: Kamp Seedorf

Geplaatst op dinsdag 20 aprilnieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst en architectuur in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: Kamp Seedorf op het Olympisch Stadion.

Misschien heb je ze weleens voorbij zien komen: de kleurrijke werken van street-artcollectief Kamp Seedorf, waar voornamelijk voetballers, maar ook rappers en andere bekendheden op prijken. En de ludieke straatnaambordjes, met namen als de quinoasaladestraat of hipstergracht, natuurlijk niet te vergeten. De werken hangen voornamelijk in Amsterdam en Almere, maar ook in een aantal andere Europese steden.

De naam van het street-artcollectief is uiteraard afgeleid van voormalig profvoetballer Clarence Seedorf. Hij komt uit Almere, net als Kamp Seedorf. In een interview legde de groep, waarvan de leden anoniem blijven, uit dat Seedorf een product van Almere is, net zoals zijzelf. ‘Clarence is, net als Almere, nooit erg geliefd geweest in Nederland. Het voelt een beetje als een plicht om dat recht te zetten,’ werd daaraan toegevoegd.

Eén van de werken van Kamp Seedorf siert sinds oktober vorig jaar het Olympisch Stadion. Het is een levensgrote afbeelding van Ajaxspelers Brian Brobbey, Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor en volgens het collectief een ‘ode aan de toekomst’. Ernaast hangt een QR-code waarmee beelden van de voetballers in actie zijn te bekijken. De werken zijn overigens semi-permanent, wat betekent dat ze relatief makkelijk te verwijderen zijn. Grijp daarom nu je kans en breng eens een bezoekje aan het Olympisch Stadion!