Moois in de buurt: de Aldo van Eyckbrug

Geplaatst op maandag 3 meinieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: de Aldo van Eyckbrug.

Iets minder dan honderd jaar geleden lag er een dijk tussen de Stadiongracht en het Zuider Amstelkanaal, maar al snel ontstond het plan een nieuwe, spectaculaire toegangspoort in de vorm van een brug tot de stad te creëren.

Architect Piet Kramer werd gevraagd voor het ontwerp, wat hij na enige wijzigingen in samenwerking met beeldhouwer Hildo Krop volbracht. Voor de brug werd gewerkt met zowel baksteen als graniet en werd voorzien van sierlijke balustrades en zitbanken.

Aan de zuidkant van de brug werd plaatsgemaakt voor twee beelden op acht meter hoge sokkels. Het ene beeld is dat van een moeder met een kind op de schouder. Ze draagt een bloesemtak in de hand en heeft vogels aan haar voeten. Het andere beeld is een man die een sluishendel bedient, met fruit rustend op zijn schouder. Beide beelden staan symbool voor de verbinding tussen stad en platteland – de zuidkant van de brug was destijds immers nog onbebouwd terrein.  

Lange tijd werd de brug aangeduid als de Stadionbrug, maar na een voorstel in 2017 werd de brug vernoemd naar architect Aldo van Eyck, die veel heeft betekent voor de hedendaagse Amsterdamse uitstraling.