Moois in de buurt: de Na-Druk-Geluksbrug

Geplaatst op donderdag 2 maartnieuws

In deze rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: De Na-Druk-Geluksbrug.

De Na-Druk-Geluksbrug (brugnummer 696) is een vaste brug in Amsterdam.

De brug is zorgt voor de verbinding tussen het Burgerweeshuispad en het terrein rondom het Olympisch Stadion. Het overspant hier de Stadiongracht. De brug kent geen openbaar vervoer, maar is wel geschikt voor alle verkeer, al is dat alleen toegestaan in noordelijke richting. De witte brug is een ontwerp van René van Zuuk en heeft het van hem bekende stijlelement de (vloeiende) golfvorm in zich. Opvallend is dat het voetpad aan de westkant richting noorden halverwege zich van de hoofdconstructie afsplitst om later weer samen te vloeien. De architect wilde zo ervoor zorgen dat de voetganger meer aandacht kreeg voor de omgeving, dan puur voor de brug en er zou meer binding zijn met het onderliggende water. Dat voetpad is los van de brug geconstrueerd, want het heeft ook een ander hellingspercentage. Bovendien kent de brug als verlichting LED-strips in plaats van lantarenpalen.

De brug is genoemd naar de hoeve “Na-Druk-Geluk”, die ooit ter hoogte van het stadion stond. De Amstelveenseweg was vroeger een lommerrijke laan, omzoomd door landerijen en boerderijen. Op de hoek van elke huidige dwarsstraat stond ooit wel een hoeve. De boerderijen hadden poëtische namen als ‘Kent U Zelven’, ‘Zeldenrust’, boerderij ‘Buitenveldert’, hoeve ‘Veldrust’ of ‘Werk en Rust’. In diezelfde lijn moet je de naam zien van boerderij ‘Na Druk Geluk’, de boerderij van paardenboer Dirk Beukeboom, ter hoogte van het huidige Olympisch Stadion. Na gedane arbeid:  was het goed rusten.

Het geheel werd eindjaren 20 ( van de vorige eeuw) afgebroken om plaats te maken voor genoemd stadion. De brug is echter veel jonger, ze is aangelegd tussen 2004 en 2010. Toen werd het terrein rondom het Olympisch Stadion grondig aangepast aan de moderne tijd.