Moois in de buurt: de vlaggen rondom het Olympisch Stadion

Geplaatst op donderdag 31 maartnieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: de vlaggen rondom het Olympisch Stadion. 

Het is je vast wel eens opgevallen: de wapperende vlaggetjes bij het Olympisch Stadion. Op de daken zitten 108 vlaggen, 16 op elk dak en rondom 76. De vlaggetjes zijn oranje gekleurd, wat te maken heeft met de huisstijl van het Olympisch Stadion.

Aan de hand van oude foto’s uit 1928 zaten de vlaggenmasten destijds ook op het stadion. Het is niet bekend welke kleur vlaggen er toentertijd op zaten, maar naar alle waarschijnlijkheid waren dit vlaggen van alle landen die meededen aan de Spelen.  

De vlaggen moeten wel eens vervangen worden, met een storm soms extra. Bij normale omstandigheden worden de vlaggen twee keer per jaar vervangen. 

Ook worden ze soms aangepast aan een event om een event te branden, bijvoorbeeld jaarlijks bij de Amsterdam Marathon, maar ook voor filmshoots, bij het EK atletiek of de Coolste Baan. 

Een lust voor het oog, hoe die prachtige gekleurde vlaggen wapperen in de wind.