Moois in de Buurt: de Zuidwijkkapel

Geplaatst op maandag 17 meinieuws

In deze tweewekelijkse rubriek duiken de redacteuren van BIZ The Olympic Amsterdam de Stadionbuurt in. We gaan op zoek naar mooie, bijzondere of intrigerende kunst, architectuur en andere objecten in het gebied en het verhaal hierachter. Deze keer: de Zuidwijkkapel.

Als je er vanaf de straat naar kijkt, zou je het niet zeggen. Maar toch is het zo: Stadionweg 269 is een kerkgebouw met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd het pand gebouwd als bioscoop, wat nog altijd te zien is aan de projectiegaten boven het balkon, maar vanaf 1928 werd het in gebruik genomen door de Gereformeerde Kerk in Hersteld Verband.

Sindsdien hebben ook de Nederlands Hervormde Kerk, de Christelijk Hervormde Kerk, de Pinkstergemeente en de Liberaal Joodse Gemeente het pand gebruikt als hun kerk. Sinds 2010 staat de Zuidwijkkapel leeg, maar daar komt wellicht binnenkort verandering in. Begin vorig jaar maakte Gemeente Amsterdam namelijk bekend dat de omgevingsvergunning van monumentale kerk naar bijeenkomstfunctie met restaurant en filmzaal werd verleend.