Nationale Sportherdenking 4 mei

Geplaatst op donderdag 28 aprilnieuws

Op 4 mei om 12:30 uur vindt een kranslegging plaats bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de slachtoffers in de Nederlandse sport. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat het beeld van Prometheus is geplaatst. Sinds 2005 vindt jaarlijks de Nationale Sportherdenking plaats.

Het Nederlands elftal speelde op 21 april 1940 in het Olympisch Stadion zijn laatste thuiswedstrijd vóór de Duitse inval. Han Hollander verzorgde namens de AVRO-radio het rechtstreekse verslag. Op 12 mei 1946 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn eerste thuiswedstrijd ná de Bevrijding. Han Hollander was er niet meer bij, want samen met zijn vrouw Leentje Hollander-Smeer werd hij op 9 juli 1943 vermoord in Sobibor.

De Nationale Sportherdenking staat stil bij de slachtoffers uit die tijd, waarbij ieder jaar een andere themasport wordt besproken in een brede context: welke rol speelde sport in het leven van mensen tijdens oorlogstijd? Hoe hielden verenigingen stand tijdens de oorlog, of werden complete verveningen juist van de kaart geveegd? Dit jaar gaat veel aandacht uit naar de oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal, waarvan er 2212 staan vermeld op het KNVB-monument in Zeist. 

Voorafgaand aan de kransligging zijn er toespraken van de Voorzitter van NOC*NSF en de wethouder Sport en Gemeente Amsterdam. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk. Meer informatie vind je hier