Ondernemers in de Spotlight: IJssalon Da Vinci

Geplaatst op donderdag 3 maartnieuws

Rempco du Meé en Karin Heidweiller zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Zij namen 10 jaar geleden ijssalon Da Vinci in Amstelveen over en runnen sinds vijf jaar ook ijssalon Da Vinci Amsterdam op het Stadionplein. We spraken hen over hun carrièreswitch, het dagelijks produceren van vers ijs en de start van het nieuwe ijsseizoen.

Q: Leuk dat ik jullie wat vragen mag stellen! Vertel eens: hoe kwamen jullie op het idee om een ijssalon te beginnen?
K: Wij hebben hiervoor allebei lange tijd bij de ING gewerkt. Op een gegeven moment hebben we een omslag gemaakt en besloten we iets heel anders te gaan doen. We hebben een zaak overgenomen in Amstelveen die al bestond: IJssalon Da Vinci. Al 25 jaar een heel bekende ijssplek in Amstelveen. Het was enorm wennen, want we zaten voorheen eigenlijk de hele dag achter ons bureau. Maar we zijn vol enthousiasme hieraan begonnen en dat is eigenlijk best wel goed gegaan. 

Q: En waarom een ijssalon?
R: Ik word altijd blij als ik mensen blij kan maken en dat deed ik vroeger bij de ING ook. Dan gaf ik advies op het gebied van betalingsverkeer en ik hielp mensen aan het financieren van bedrijven waardoor ze hun eigen bedrijf konden beginnen. Dat heeft mij getriggerd om ondernemer te worden. Via een kennis van ons kwamen wij in contact met de ijswereld. Als je ijs verkoopt, maak je heel veel mensen blij en daar word ik ook blij van. Misschien een beetje cliché, maar het is wel zo. 99% van je klanten gaat blij naar huis en dat is heel erg leuk.

K: Ja, je hebt hier heel direct contact met de klant. Ik zat bij ING ergens in een hoofdkantoor, waardoor je het contact met de eindklant een beetje kwijtraakte. Nu heb je ze iedere dag voor je en hoor je ook feedback op je product. Je merkt ook dat we steeds bekender worden en dat is hartstikke leuk. We vinden het een ontzettend leuke plek op het plein. Leuke klanten, een mix tussen buurtbewoners, toeristen en mensen die in de buurt werken.

Q: Snap ik! En ik begreep dat jullie het ijs dagelijks vers maken?
K: Klopt! We hebben in Amstelveen ijsmachines staan. We maken eerst een soort basismix, een voor sorbetijs en een voor roomijs. Dit gebeurt in onze productieruimte. Een open productieruimte zodat klanten ook mee kunnen kijken. In die machines zijn we eigenlijk de hele dag bezig met het draaien van verschillende smaken ijs. In het hoogseizoen gaat het direct de vitrine in. Wij vinden het heel belangrijk dat het vers is, want dat proef je en dan is het echt het lekkerst. Als er een bak dreigt op te gaan, dan wordt die smaak bijgedraaid. We maken het dagelijks vers en brengen het verse ijs ook iedere dag naar het Stadionplein. Het is niet zo dat we hier een voorraad voor een week hebben liggen. Dat wordt ‘s ochtends gedraaid en vervolgens hierheen gebracht.

R: We beginnen iedere dag ‘s ochtends vroeg om 05:00 uur met het draaien van ijs. We zorgen er vervolgens voor dat het ijs in Amsterdam is voor 12:00 uur, zodat het meteen de vitrine in kan. 

Q: Is dat ook hoe jullie je onderscheiden van de rest?
K: Absoluut! Je hebt natuurlijk ook bepaalde ketens die heel groot zijn en die leveren het ook ijs aan, maar ik heb wel het idee dat daar meer vertraging in zit. Het is natuurlijk niet efficiënt voor grote ketens om iedere dag langs te komen. Ons ijs is echt zo vers mogelijk en we hebben veel verschillende smaken. In Amstelveen hebben veertig smaken en in Amsterdam dertig. De klant krijgt veel keuze. 

R: Wij maken onze bakken ook op. Van elke bak maken we een creatie, waardoor je echt zo’n wauw gevoel ervaart als je binnenkomt. Geen platte bakken maar bijvoorbeeld met heuvels en met aardbeien die eroverheen glijden. Dat vinden wij echt belangrijk, dat de klant warm welkom wordt geheten door ons personeel en dat de klant vervolgens het ijs ziet en denkt: wauw!

Q: Het ijsseizoen gaat weer beginnen Hebben jullie er zin in? 
R: Zeker! Ja, dat is toch wel altijd het lekkere aan twee maanden vrij zijn. Je kan weer even de batterij opladen en dan heb je er ook weer echt zin in. Dat is ook wel belangrijk voor ons, ook omdat we natuurlijk kinderen hebben. We moeten dan even op vakantie en een beetje uitrusten en bijkomen. Al zijn we nu wel steeds langer open. 

K: Vroeger gingen we eind oktober dicht, dan was het seizoen afgelopen en waren we vier maanden helemaal dicht, maar de laatste jaren zijn we toch langer doorgegaan met bijvoorbeeld kerstijstaarten. Het bevalt goed om tot de kerst open te zijn. We verkopen natuurlijk een stuk minder, maar in die periode zijn we meer bezig met koffie, ijscoupes en rond kerst met de ijstaart.

Q: Zijn jullie in de winter dan even niet bezig met ijs?
K: In de winter bezoeken wij altijd een heel grote ijsbeurs, waar wij inspiratie opdoen voor leuke nieuwe smaken. Die is de afgelopen twee jaar niet geweest door corona, maar dat is altijd erg leuk om te doen en om nieuwe dingen te ontdekken.

R: De beurs is eigenlijk een soort officieel startschot voor ons. Dan gaan we een paar dagen naar Italië, Rimini, de grootste ijsbeurs van de wereld. Daar doen we allemaal ideeën op voor nieuwe smaken. 

Q: Cool! Nemen jullie die ideeën dan weer mee naar huis?
K: Op zo’n beurs spreek je iedereen uit het ijswereldje en je kan ook alles proeven. Hoe het smaakt en hoe het eruitziet. Dan krijg je zelf ook ideeën voor nieuwe smaken. We hebben altijd ‘de smaak van de maand’ dus soms is dat een uitdaging voor ons, want wat moeten we nu weer…

R: Ja, en dat doen we al jaren. Iedere maand moeten we weer een nieuwe smaak verzinnen. Dus inmiddels kunnen we al meer dan 100 smaken maken.

Q: Zien jullie nog verbeterpunten of kansen waar wij als BIZ mee aan de slag kunnen?
R: Wij zitten natuurlijk midden op het Stadionplein en het plein kan wel wat meer gezelligheid gebruiken. Het is een beetje kil af en toe en ‘s avonds ook, dat moet gezelliger kunnen. Dat zou ik wel echt een mooie taak vinden voor de BIZ, om hier gewoon echt een gezellig plein van te maken waar iedereen graag komt. Wij als ondernemers zijn daar natuurlijk ook druk mee bezig, maar dat is denk ik wel belangrijk. 

K: Tijdens corona hadden we ook last van zwerfvuil. Dat is nu weer wat genormaliseerd, ook al zijn die vuilnisbakken best klein. Als het weer een mooie zomer wordt, dan ligt het plein gauw vol. De afvalbakken moeten een stuk ruimer worden, waardoor het plein schoon is, want deze zijn binnen no-time vol. 

Q: Vrijdag 11 maart gaan jullie weer open. Zin in?
K: Enorm! We hopen dat het weer een beetje meezit want dan kan het echt hysterisch worden. Als het een mooie dag is, kan het echt heel druk worden.

R: Ja, dat is inherent aan het ijs. Op de een of andere manier wordt heel Nederland gek als ze uit de winterslaap komen en als het lekker weer wordt. Men denkt meteen aan ijs en dat is heel leuk.