In eerste instantie klinkt het wellicht angstaanjagend: je lichaam blootstellen aan temperaturen van -110 graden Celsius. Maar bij Freezlab (Olympisch Stadion 36) zweren ze bij de positieve effecten van deze koude therapie. En ook hun klanten willen niet meer anders. We spraken John Zwamborn, conceptmanager bij Freezlab, over de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf, de diverse therapieën en alle gezondheidsvoordelen.
Freezlab is begonnen bij co-founder Caroline Esselaar. Haar man zat in de kickbokswereld en hoorde van collega-kickboksers dat zij veel baat hadden bij kou therapie voor hun herstel. De dichtstbijzijnde aanbieder van deze zogenaamde whole body cryo therapie vond Caroline in Oostenrijk – in Nederland kon je destijds alleen nog therapieën met stikstof doen.
Vanuit een interesse voor alles wat met gezondheid, (top)sport en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft, ging Caroline naar Oostenrijk om het zelf uit te proberen. De effecten die ze vervolgens ervaarde waren spectaculair. Samen met haar man en zus besloot ze de therapie in februari 2016 naar Nederland te brengen.
De opstart van Freezlab bleek echter alles behalve soepel. Hoewel er veel media-aandacht voor het concept was, waren er wat problemen met de techniek. “Ook was het in het begin lastig om het concept goed te vermarkten,” vertelt John Zwamborn, die inmiddels drie jaar betrokken is bij Freezlab als conceptmanager. “Voor veel mensen was het moeilijk te bevatten wat -110 graden Celsius nou precies is. Daarnaast vonden velen het in eerste instantie uiteraard ook eng, mijzelf incluis.”
Zodra klanten van Freezlab echter eenmaal over de drempel heenstappen en het freezen proberen, zijn ze binnen no-time overtuigd van de voordelen. John: “Ik heb zoveel mooie dingen uit de therapie zien voortkomen. Denk aan reuma en MS patiënten die de kwaliteit van leven terugkrijgen, depressieklachten die afnemen, topsporters die sneller herstellen. Maar ook de doorsnee Nederlander knapt er meteen van op. Door de therapie slaap je beter, krijg je meer energie en wordt je humeur ook een stuk beter.”
BIZ The Olympic Amsterdam Community Manager Mirjam Harding mocht het ook uitproberen. “Ik had nog nooit van Freezlab gehoord, en moest eerst wel even wennen aan het idee. Drie minuten lang mezelf blootstellen aan -110 graden… Is dat echt goed voor je? En durf ik dat?” vertelt Mirjam. Toch was ze nieuwsgierig en dook ze een cabine in. “Na afloop kwam de echte beloning. Het voelde alsof er kleine kristalletjes onder mijn huid waren gekomen, die knisperden als sneeuw. De rest van de dag voelde ik me heerlijk én had ik een heel goede nachtrust. Ik zou het iedereen aanraden eens te proberen!”
Inmiddels kun je bij Freezlab ook terecht voor red light therapie. Net als het freezen is dit een natuurlijke therapie met positieve gezondheidseffecten te over. “En het mooie is dat deze therapie voor nagenoeg iedereen beschikbaar is,” vertelt John. “Bij de kou therapie zijn er een aantal contra-indicaties, oftewel aandoeningen waarmee je de therapie niet veilig kunt gebruiken, zoals een hartritmestoornis of verhoogde bloeddruk. Bij de red light therapie zijn er nagenoeg geen contra-indicaties.” Ondertussen zijn ze ook met nieuwe innovaties bezig, waar John nog niet teveel over kan verklappen. “De stip op de horizon is in ieder geval het worden van een Wellness Club, waar je in korte tijd een enorme gezondheidsboost kunt krijgen.”
En dat doen ze allemaal vanuit hun pand in het Olympisch Stadion. Een magische plek, aldus John. “Toch is de locatie soms een zegen en een vloek. Je hebt een prachtig uitzicht op het Stadion, maar je zit niet op een doorstroomlocatie.” Mede daarom bundelen ze regelmatig de krachten met BIZ-collega’s als de Olympic Gym, Mama Kelly en ZOTOS Beauty. Als je het ons vraagt een ontzettend mooi gegeven: als BIZ zien we niets liever dan mooie samenwerkingen ontstaan tussen BIZ-deelnemers!