Onderneming in de Spotlight: KiKa

Geplaatst op donderdag 17 maartnieuws

In 2002 richtte Frits Hirschstein de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) op, die de onderzoeken naar kinderkanker financiert om zo de genezingskans te verhogen en de kwaliteit van behandeling te verbeteren. We spraken Jakolien van Eijk, directeur marketing innovaties, over KiKa, donaties en evenementen en de Stadionbuurt. 

 Q: Hi Jakolien. Leuk dat we je mogen interviewen. Kun je ons allereerst iets meer over jezelf en jouw functie vertellen?
A: Eind 2019 ben ik gevraagd om bij KiKa te komen werken om samen met Frits Hirschstein, oprichter en algemeen directeur van KiKa, de komende jaren nieuwe campagnes en concepten te ontwikkelen. Omdat ik daarvoor acht jaar bij het bureau werkte, dat alle sportevenementen voor KiKa organiseert, kende ik KiKa al heel goed. In coronatijd was mijn start bij KiKa natuurlijk even anders dan verwacht, maar het heeft ons ook weer veel tijd gegeven om heel innovatief te denken en echt te gaan zoeken naar dingen die nog wel konden. Want al onze acties en evenementen, waar KiKa voor een deel – een belangrijk deel – van afhankelijk is, vielen in één klap weg, dus we hebben allerlei dingen online verzonnen. Dat heeft ons goed beziggehouden en ook geen windeieren gelegd, want we hebben ondanks corona twee hartstikke goede jaren gedraaid. Twee maanden nadat ik bij KiKa begon verhuisden we van Amstelveen naar het Olympisch Stadion en dit is natuurlijk zo’n inspirerende omgeving. Het is zonde dat nog steeds niet iedereen 100% weer op kantoor is.

Q: Ja, snap ik. Dus de buurt bevalt goed?
A: Zeker! Het stadion als “rijksmonument” is an sich natuurlijk al geweldig, daar hangt zo’n mooi verhaal aan. Dat vindt iedereen interessant, ook al ben je niet sportief. Ik ben toevallig zelf ook nog eens heel sportief. Ik vind de historie die eromheen hangt gewoon zo gaaf en inspirerend. En het kantoorpand aan de binnenkant is ook echt fantastisch met veel hoge ramen en dus licht. Ik kijk de hele dag uit op die sintelbaan en daar gebeurt altijd van alles. Dan zie je eind van de middag die kleine guppies van de atletiekvereniging weer de baan op rennen. Ik word daar ontzettend vrolijk van! Ook mooi dat er zo’n BIZ is, als je iedere dag alleen maar naar je kantoor gaat, heb je niet door wat er allemaal bij het stadion en eromheen gebeurt. Dus ik vond het heel leuk om vorig jaar zo’n ochtendsessie te houden omdat ik ineens ontdekte wie er ook hier in de buurt zaten. 

Q: Ik denk dat iedereen bekend is met ‘KiKa’, maar wat doet KiKa precies?
A: De stichting Kinderen Kankervrij (KiKa is in 2002 opgericht door Frits Hirschstein. Hij komt uit de commerciële hoek, maar wilde iets maatschappelijks gaan doen toen hij de 40 gepasseerd was en gooide het roer om. Hij voetbalde met een aantal kinderoncologen en die gaven aan dat er meer geld beschikbaar moest komen voor onderzoek naar kinderkanker. De overlevingskans hing al jaren rond de 70% en dat kon echt beter als er meer onderzoeksbudget zou komen. En zo kwam Frits op het idee om KiKa op te richten. Daar heeft hij zijn levensmissie van gemaakt en nu 20 jaar verder, kunnen we met trots zeggen dat de genezingskans inmiddels zo’n 10% gestegen is. Dat is dus een supermooie bevestiging dat wat we doen bij KiKa echt zin heeft. De kinderoncologen denken dat 100% genezing haalbaar is, maar dat betekent niet dat KiKa dan haar deuren kan sluiten, want 50% van alle kinderen die genezen zijn van kanker lopen als gevolg van de zware behandelingen blijvende lichamelijke of psychische schade op. Van lichte klachten tot hele ernstige klachten zoals onvruchtbaarheid, maar ook concentratieproblemen en doof- of slechtziendheid. Er wordt dus ook heel veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven en hoe behandelingen beter kunnen worden, zodat er minder late effecten optreden. 

Q: Jeetje… En voeren jullie die onderzoeken zelf uit?
A: Per jaar krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Daarvan geneest nu gelukkig en 81%, maar dat betekent nog steeds dat er ongeveer iedere drie dagen een kindje doodgaat aan kanker. Dat moet en kan anders, en daar zet KiKa zich voor in. Wij halen geld op voor onderzoek naar kinderkanker. Dat onderzoek doen wij niet zelf! Onderzoekers dienen hun aanvragen voor een onderzoek bij ons in. We hebben een Wetenschappelijke Raad aangesteld die al deze aanvragen beoordeelt en ons vervolgens adviseert. Wij financieren alleen excellent onderzoek, zodat we zeker weten dat al het geld, dat we via de donateurs ophalen, ook echt goed besteed wordt.

Q: Ja, want hoe halen jullie je geld op?
A: We hebben ongeveer 150.000 structureel donateurs die we via door-2-door werven. Ook organiseren we zelf veel sportevenementen waar deelnemers aan meedoen die sponsorgeld ophalen. In normale tijden hebben we zo’n 6.000 acties per jaar, die georganiseerd worden door mensen uit het hele land. Dat gaat van cupcakes bakken tot aan naar Parijs fietsen voor KiKa en sommige mensen nemen KiKa in hun erfenis op. Ook hebben we de KiKa Loterij, waarvan de helft van de inleg naar KiKa gaat. En één keer in de twee jaar voeren we zelf een grote campagne waarmee we veel geld ophalen. Op 20 mei zijn we jarig en bestaan we 20 jaar, dus we gaan dit jaar een heleboel leuke feestjes geven. Via onze socialmediakanalen wordt bekend gemaakt wat en wanneer alles plaatsvindt. 

Q: Ook vindt binnenkort de Giro di Kika plaats. Wat is dat?
A: Giro di KiKa is een fietsevenement dat we sinds 2014 organiseren; een vijfdaagse fietstocht in Italië. Ik ga doe zelf dit jaar voor eerst mee! De Giro is in juni en omdat de Rondes van Amsterdam zullen plaatsvinden in mei dachten wij dat het leuk zou zijn om daar ook aan mee te doen, dus om de deelnemers van Giro di KiKa uit te nodigen om een soort van trainingsrit ervan te maken. Dus dat is superleuk. Ook de politie gaat in mei van Den Helder naar Maastricht rennen en ter voorbereiding hebben ze op 6 april in het Olympisch Stadion een 24 uurs estafette run op de sintelbaan. Dat bedenken zij geheel zelf en daar worden wij natuurlijk heel blij van.

Q: Ja, heel mooi om te zien dat KiKa echt leeft onder heel Nederland! Ik denk dat dat er weinig mensen zijn die KiKa niet kennen.
A: Nee, dat klopt. Het blijkt gelukkig weer ieder jaar uit onderzoeken dat we heel hoog in die top 10 staan, in de top 3 zelfs. Daaruit blijkt dat KiKa de afgelopen 20 jaar echt op de kaart is gezet en dat komt vooral omdat er zoveel mensen en heel veel kinderen in actie komen voor KiKa. Zij zijn onze ambassadeurs! 

Q: Zie je nog kansen of verbeterpunten waar wij als BIZ mee aan de slag kunnen?
A: Wat ik als organisatie in deze buurt het belangrijkste vind, is dat je op een makkelijke manier in contact kan komen met andere ondernemers of organisaties in de buurt. Ik word gewoon heel blij van het Olympisch Stadion en ik vind het heel leuk dat jullie dit soort dingen organiseren, want anders was ik nooit erachter gekomen wie er allemaal in de buurt en in het Olympisch Stadion werkzaam zijn. Ik hoop dat we, nu Corona weer hopelijk een beetje uit het straatbeeld gaat verdwijnen, elkaar vaker kunnen ontmoeten en dat er wellicht leuke samenwerkingen uit voort komen.

Q: Wat een mooie verhalen en een prachtige stichting. Dank voor je tijd en antwoorden!
A: Ja, geen probleem. Leuk!