Open Toren Dag

Geplaatst op dinsdag 15 maartnieuws

Op zaterdag 26 maart vindt de 10e editie Open Toren Dag in Amsterdam plaats. Dit is een jaarlijks evenement in Amsterdam waarbij oude en hedendaagse torens die normaal niet te bezoeken zijn geopend worden voor het publiek. 

Zo is op deze dag o.a. de Marathontoren geopend voor publiek. De Marathontoren is voor ieder ongetwijfeld een vast herkenningspunt: hij is 46 meter hoog en daarmee niet te missen. De toren wordt naar verluid ook wel ‘het asbakje van Amsterdam’ of ‘het asbakje van KLM-piloten’ genoemd.

In aanloop naar de Olympische Spelen in 1928, ontwierp architect Jan Wils in opdracht van het Nederlands Olympisch Comité het stadion. Om tegenwicht te bieden aan de horizontale lijnen van het stadion zelf, initieerde Wils het idee voor de verticale Marathontoren. In de vier luifels van de toren maakte hij plek voor herauten om op toeters te blazen zodra ze marathonlopers het stadion zagen naderen. Tevens werd in 1928 in de vuurschaal bovenop de toren voor de eerste keer in de geschiedenis het olympisch vuur ontstoken – een memorabel moment.

Dankzij de Open Toren Dag is het mogelijk om de toren, middels 136 traptreden, te beklimmen. Beloning: een prachtig uitzicht over het Olympisch Stadion en de stad Amsterdam.

Een uitgebreid overzicht met informatie over de torens die je kunt bezoeken in de verschillende stadsdelen tijdens deze jubileum editie, vind je hier

Fotografie: Jonne op de Weegh – www.jonnelucia.com