Oscar deelt….koffiebeker nieuws!

Geplaatst op woensdag 23 novembernieuws

In deze maandelijkse rubriek deelt Oscar weetjes, tips & tricks en succesverhalen met betrekking tot afvalscheiding en preventie (in en rondom het Olympisch Stadion). Laat je inspireren en maak afval scheiden leuk!

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen (!) plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Om deze afvalberg te verminderen, is er een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel “coffee-to-go” wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in.

Per juli 2023 geldt daarom een verbod op het gratis verstrekken van wegwerp koffiebekers. Dat betekent dat er een bedrag moet worden betaald voor de to-go beker, bovenop de prijs voor de koffie. Neem daarom voortaan een herbruikbare koffiebeker mee als je een koffie afhaalt bij je favoriete koffiebar. Goed voor het milieu én je portemonnee!

In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen wordt een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies, zoals de afwasbare koffiemok op kantoor, de norm.

Wanneer het écht nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%- 90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat betekent dat de koffiebeker met plastic coating dus weer tot een voedselcontactmateriaal worden verwerkt.

Daarnaast zijn koffiebekers die 100% van papier zijn gemaakt toegestaan. Hoewel deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat, zijn er al een aantal bedrijven bezig dit soort bekers op de markt te brengen.

Wist je al dat Oscar koffiebekers gescheiden inzamelt? En wilt u deze stroom ook scheiden? We horen het graag!

mail@oscarciruclair.nl | 020 – 24 43 829 | www.oscarcirculair.nl
 

Oscar Circulair is verantwoordelijk voor de inzameling van afval en grondstoffen van organisaties in en rondom het Olympisch Stadion. Het doel van Oscar is de restafvalstroom te reduceren, hoogwaardige grondstoffenstromen te bundelen voor hergebruik en (vervuilende)
vervoersbewegingen te beperken.