Oscar deelt… nieuws! Vanaf 1 juli 2023 nieuwe regels voor wegwerpbekers en -bakjes

Geplaatst op donderdag 29 juninieuws

In deze maandelijkse rubriek deelt Oscar weetjes, tips & tricks en succesverhalen met betrekking tot afvalscheiding en preventie (in en rondom het Olympisch Stadion). Laat je inspireren en maak afval scheiden leuk!

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen (!) plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Om deze afvalberg te verminderen, is er een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in.

Per 1 juli 2023 geldt daarom een verbod op het gratis verstrekken van wegwerpbekers en -bakjes (net zoals de plastic tasjes in de supermarkt). Dat betekent dat er een bedrag moet worden betaald voor de to go beker, bovenop de prijs voor de koffie. Neem daarom voortaan een herbruikbare koffiebeker mee als je een koffie afhaalt bij je favoriete koffiebar. Goed voor het milieu én je portemonnee!

In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen wordt een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse (in de kantine op kantoor) en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 het gebruik van herbruikbaar servies, zoals de afwasbare koffiemok. 

Lees meer over de nieuwe regelgeving op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Tot 2024 kun je koffiebekers gescheiden laten inzamelen door Oscar. Het papier van deze bekers wordt dan gerecycled tot hygiënepapier. Wilt u de koffiebekers (tot 1 januari 2024) scheiden? Of heeft u vragen over de nieuwe regels? We horen het graag!

mail@oscarciruclair.nl | 020 – 24 43 829 | www.oscarcirculair.nl

Oscar Circulair is verantwoordelijk voor de inzameling van afval en grondstoffen van organisaties in en rondom het Olympisch Stadion. Het doel van Oscar is de restafvalstroom te reduceren, hoogwaardige grondstoffenstromen te bundelen voor hergebruik en (vervuilende) vervoersbewegingen te beperken.