Oscar deelt…een afvalquiz!

Geplaatst op donderdag 31 maartnieuws

Vanaf heden deelt Oscar in deze rubriek weetjes, tips & tricks en succesverhalen met betrekking tot afvalscheiding en -preventie (in en rondom het Olympisch Stadion). Laat je inspireren en maak afval scheiden leuk!

Afval scheiden levert veel op. Materialen zoals papier, glas, plastic en blik kunnen hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Om gescheiden afval echt opnieuw te kunnen gebruiken, mogen er niet te veel dingen bij zitten die er niet bij horen (dat noemen we ‘vervuiling’). Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te zijn bij het scheiden van je afval en grondstoffen.

Chipszak, pizzadoos of piepschuim… weet jij wat er in welke bak hoort? Doe de afvalquiz en ontdek hoe goed jij bent in afval scheiden.

Waar gooi je de volgende items weg?

 1. Aluminiumfolie
  A. PMD
  B. Restafval
  C. Glas

 2. Pizzadoos met vetvlekken
  A. Swill (organisch afval)
  B. Papier/karton
  C. Restafval

 3. Piepschuim
  A. Swill
  B. Restafval
  C. PMD

 4. Flesje nagellak
  A. Glas
  B. PMD
  C. Restafval

 5. Theeglas (vuurvast glas)
  A. Glas
  B. Restafval
  C. PMD

 6. Vensterenvelop
  A. Papier/karton
  B. Restafval
  C. PMD

 7. Chipszak
  A. PMD
  B. Restafval
  C. Swill

 8. Koffiefilter met koffiedrab
  A. Restafval
  B. Restafval
  C. Swill

 9. Batterijen
  A. PMD
  B. Restafval
  C. Klein Chemisch Afval

 10. Deodorant spuitbus
  A. Klein Chemisch Afval
  B. Restafval
  C. PMD

 

Antwoorden:

1. A) Aluminiumfolie hoort bij het PMD en kan oneindig vaak gerecycled worden. 2. C) Alleen schoon en droog papier/karton kan hergebruikt worden tot nieuw papier/karton. 3. B) Piepschuim is een kunststof, maar kan helaas niet in de recycling van plastic verpakkingen worden meegenomen. 4. A) Een glazen flesje nagellak gooi je met kwastje en dopje, zelfs met eventuele restjes, in de glasbak. 5. B) Vuurvast glas heeft een andere samenstelling en dat verstoort de glasrecycling. 6. A) Het venster van kunststof levert geen problemen op bij het recyclen. 7. B) Doordat het metaallaagje is verlijmd met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar. 8. C) Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het swill. 9. C) Batterijen van kleine elektrische apparaten horen bij het klein chemisch afval (kca). Er zitten namelijk (schadelijke) stoffen in die zorgvuldig verwerkt moeten worden. 10. B) Lege spuitbussen horen bij het restafval, omdat ze nog restjes drijfgas kunnen bevatten.

Ontvangt u graag meer tips over het scheiden van afval en grondstoffen? Of heeft u een andere vraag of opmerking over onze dienstverlening? We horen het graag!

mail@oscarciruclair.nl | 020 – 24 43 829 | www.oscarcirculair.nl 

Oscar Circulair is verantwoordelijk voor de inzameling van afval en grondstoffen van organisaties in en rondom het Olympisch Stadion. Het doel van Oscar is de restafvalstroom te reduceren, hoogwaardige grondstoffenstromen te bundelen voor hergebruik en (vervuilende) vervoersbewegingen te beperken.