Strangelove schrijft persbericht voor Around The Olympic!

Geplaatst op donderdag 28 aprilnieuws

Onze dank gaat uit naar de medewerkers van Strangelove die zich hebben ingespannen om een persbericht op te stellen over Ride Out Around The Olympic Amsterdam. Alles omtrent de Rondes van Amsterdam wordt besproken in onderstaand persbericht! 

Eerste editie spectaculaire straatronde rondom Olympisch Stadion op 14 mei 
‘Ride Out Around the Olympic Amsterdam’ is een buurtfeest en wielerwedstrijd tegelijk

Amsterdam,  De bakermat van het Nederlandse baanwielrennen, zo wordt het Olympisch Stadion in Amsterdam genoemd. Op de plek waar de groten der aarde reden en Gerrit Schulte in 1948 Fausto Coppi versloeg, is op zaterdag 14 mei de eerste editie van Ride Out Around The Olympic Amsterdam. Deze ‘straatronde’ met verschillende spannende onderdelen wordt georganiseerd door BIZ The Olympic Amsterdam in samenwerking met Stichting Amsterdamse Straatrondes. Hoofdsponsor is Ride Out. Een echt buurtfeest, maar dan een waar de renners “zo hard door de bochten gaan dat je het rubber kan ruiken”.

‘Straatrondes’ – buurtfeesten rondom wielerwedstrijden – zijn een echte Amsterdamse traditie. In 1923 werd de eerste straatronde ooit georganiseerd, destijds om geld op te halen voor de renovatie van het Vondelpark. De populariteit van de rondes groeide razendsnel. Tussen 1923 en 1955 had iedere zichzelf respecterende Amsterdamse buurt een eigen straatronde. Deze rondes werden zo massaal bezocht dat de gemeente ze in 1956 allemaal verbood. Tegen die tijd kwamen er dertig- tot veertigduizend toeschouwers af op de rondes en kon de gemeente de veiligheid van toeschouwers niet meer garanderen. In verschillende buurten zijn de straatrondes de laatste jaren teruggekeerd. In tegenstelling tot traditionele wielerrondes, waar je het peloton tijdens een koers van honderden kilometers in enkele seconden voorbij ziet flitsen, zijn straatrondes gemaakt voor het aanwezige publiek: kort en spectaculair.

Ab Winsemius namens de Stichting Amsterdamse Straatrondes“De straatrondes zijn een uniek fenomeen. Dit wordt nergens anders ter wereld gedaan. We hebben veel onderdelen uit het baanwielrennen naar de weg gebracht: denk bijvoorbeeld aan de Keirin. Een onderdeel duurt maximaal veertig minuten op een parcours korter dan 1 kilometer. Daardoor is het spannend en spectaculair voor het publiek, dat de renners de hele tijd kan zien. Een hoogtepunt is bijvoorbeeld de ‘Fixed Gear’ koersen waarbij renners op fietsen met één versnelling en zonder remmen racen.”

Voor ieder wat wils
‘Kort en spectaculair’ geldt ook zeker voor de andere koersen die op 14 mei vanaf 10 uur ‘s ochtends rondom het Olympisch Stadion worden gereden. Zo zijn er loopfietswedstrijden en dikke bandenraces voor de jongste jeugd, een talentenrace (13 t/m 16 jaar), een open criterium voor vrouwen, mannen en paracyclisten én wedstrijden om het Straatrace Kampioenschap van Amsterdam – een competitie tussen stadsdelen. 

Een buurtfeest zou natuurlijk geen buurtfeest zijn zonder muziek, eten & drinken en allerlei randactiviteiten rondom het parcours. Bedrijven rondom het Olympisch Stadion dragen hun steentje bij. Mirjam Harding van BIZ The Olympic Amsterdam vertelt: “Een prachtig evenement als dit verbroedert de hele buurt. Iedereen was meteen enthousiast. Om er een paar van onze leden uit te lichten: Ride Out is natuurlijk de hoofdsponsor en Albert Heijn regelt ontbijtjes voor de hele buurt. Kika doet al langer de Giro di Kika in de Dolomieten en deed dus ook dolgraag mee. Als groep willen wij allemaal graag iets doen voor de buurt en reuring creëren. Around The Olympic Amsterdam wordt een echt buurtfeest in de sfeer van een Frans marktplein. Iedereen is welkom!” 

Programma 
Dit is het volledige programma van Ride Out Around The Olympic Amsterdam 2022 op zaterdag 14 mei:

10.00 – 10.30         Around The Olympic Run
10.30 – 11.00          Loopfietsenrace
11.00 – 11.30           Dikke Banden Races (tot en met 12 jaar)
11.30 – 12.15           Open Vrouwen Criterium
12.15 – 13.15           Paracycling Criterium
13.15 – 14.00          Talentenrace (13 t/m 16 jaar)
14.00 – 15.00        NL Crit Series Heats
15.00 – 15.45        Amsterdams Straatrace Kampioenschap (Keirin)
15.45 – 16.15          NL Crit Series B Finale
16.15 – 17.15           Open Mannen Criterium
17.15 – 18.15           Amsterdams Straatrace Kampioenschap (e-Derny)
18.15 – 19.00          NL Crit Series Finale