The Olympic Amsterdam start met project "plasticvrije horeca"

Geplaatst op donderdag 23 juninieuws

The Olympic Amsterdam gaat dit jaar met een nieuw programma starten en wil werken aan een Plasticvrije Horeca. we slaan met de gemeente Amsterdam en andere BIZ-en de handen in één om het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen. We beginnen daarbij op de terrassen waar het wegwerpplastic gemakkelijk verwaait. Het doel: de overstap van eenmalige plastics naar circulaire alternatieven versnellen en toewerken naar een zwerfafvalvrije stad. 

Strijd tegen de plastic soep

De eerste ambitie van het programma is om het makkelijk verwaaibare wegwerp plastic van Amsterdamse terrassen te weren. Wegwerpplastics zijn vaak lichtgewicht en kunnen gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het vaak als zwerfafval in de stad en in stadswater terecht komt. Denk hierbij aan melkcupjes, honingstaafjes, sauszakjes en koekjesverpakkingen. BIZ The Olympic Amsterdam en BIZ Nieuwmarkt nemen dit jaar het stokje over van BIZ The Knowledge Mile, waar in 2021 al een reeks horecazaken wegwerpplastics op hun terras uitfaseerden. Ook andere BIZ-en in Amsterdam zullen later dit jaar worden uitgenodigd zich bij de beweging aan te sluiten en hun voordeel te doen met alle opgedane kennis.

Samen stappen maken

Horecazaken worden uitgenodigd om samen de stap naar Plasticvrije Terrassen te maken. Middels een aantal bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken wordt samen opgehaald welke uitdagingen er liggen rond het uitfaseren van wegwerpplastic en worden de alternatieven uitgewisseld. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van eerdere ervaringen en tips van de  koplopers uit Amsterdam, zoals in deze video’s te zien is. 

We hebben veel zin in dit nieuwe project en meer informatie volgt!