Vurige Geschiedenis: Berlage en zijn Plan Zuid

Geplaatst op maandag 17 meinieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: Berlage en zijn Plan Zuid.

Amsterdam is gezegend met veel werken van Hendrik Petrus Berlage, een invloedrijke Nederlandse architect en stedenbouwkundige (1856 – 1934). Zo ontwierp hij het pand op het Damrak waar nu de C&A in zit, het gebouw van de Nederlandse Diamantbewerkers Bond, het Mercatorplein en uiteraard de Burcht van Berlage, de Beurs van Berlage en de Berlagebrug.

Ook het uitbreidingsplan Amsterdam-Zuid (Plan Zuid) nam Berlage voor zijn rekening. Gemeente Amsterdam vroeg hem begin 20ste eeuw om een plan te maken voor de ontwikkeling van het zuidelijk deel van de stad, tussen de rivieren de Amstel en de Schinkel.

In eerste instantie ontwierp Berlage een Amsterdam-Zuid dat veel leek op de bestaande stad. Dit bleek echter te duur en inefficiënt. In 1914 kwam hij daarom met een nieuw plan: dit keer zou Zuid kaarsrechte straten en langwerpige bouwblokken krijgen in de stijl van de Amsterdamse School. Dit plan werd goedgekeurd en daardoor werden tussen 1917 en 1925 de Rivierenbuurt, Apollobuurt, Stadionbuurt en Nieuwe Pijp uit de grond gestampt.

Sinds april 2018 is het gehele Plan Zuid een (rijks)beschermd stadsgezicht geworden. Dit betekent dat er subsidie ter beschikking wordt gesteld om het (historische) karakter van dat deel van de stad te beschermen. Zo kunnen we nog generaties lang genieten van onze mooie buurt!