Vurige Geschiedenis: de Cruyff Courts

Geplaatst op dinsdag 6 aprilnieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: de Cruyff Courts.

Vorige week was het vijf jaar geleden dat voetballegende Johan Cruijff overleed. Hij werd in 1999 verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw én wordt nu nog wereldwijd erkend als één van de beste voetballers allertijden. Na zijn overlijden in 2016, werden de Amsterdam ArenA (nu Johan Cruijff Arena) en het tweede stadion van Barcelona (Estadi Johan Cruyff) naar hem vernoemd. Ook werd in Amsterdam een brug naar hem vernoemd en verscheen er in Watergraafsmeer een grote muurschildering.

Maar naast zijn sportprestaties heeft Cruijff nog veel meer moois achtergelaten. Zo richtte hij het Johan Cruyff Institute en de Johan Cruyff Foundation op. Deze laatste non-profitorganisatie ondersteunt sportprojecten voor kinderen met én zonder beperking, realiseert Schoolpleinen14 en legt Cruyff Courts aan. Nederland telt inmiddels 180 van de zogeheten Cruyff Courts, maar ook in onder andere België, Denemarken, Spanje, Polen, Groot-Brittanië, Marokko, Japan en de Verenigde Staten kom je ze tegen.

De Cruyff Courts zijn belangrijk voor de buurt. Buurten zijn namelijk steeds vaker volgebouwd en druk met geparkeerde auto’s en ander verkeer. Daarom is een veilige ontmoetingsplek voor kinderen zo belangrijk: hier sluiten ze vriendschappen en ontdekken ze hun eigen talenten. Onderzoek van de Cruyff Foundation zelf wijst uit dat er in 98% van de gevallen vriendschappen ontstaan tussen kinderen van verschillende etnische achtergronden – hoe waardevol! 

In dit bericht delen we een eerbetoon in beelden aan Johan Cruijff van Indebuurt Amsterdam. En lees hier meer over de erfenis van Cruijff.