Vurige Geschiedenis: de ‘Hitlereiken’ achter het Olympisch Stadion

Geplaatst op maandag 8 februarinieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: de Hitlereiken.

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1936 domineerden de Nederlandse zwemsters Rie Mastenbroek en Nida Senff het podium. Ook andere Nederlandse sporters, zoals Olympiajolzeiler Daan Kagchelland, wielrenner Arie van Vliet en de dames estafetteploeg, gingen met medailles naar huis.

De Olympische Spelen vonden dat jaar plaats in Berlijn, nu ook wel de ‘Spelen van Adolf Hitler’ genoemd. Hij gaf medaillewinnaars een kleine eikenboom in een terracottapot, die de kracht van het Duitse volk symboliseerde. Het was de bedoeling dat alle sporters de bomen zouden planten in hun eigen land.

Terug in Nederland werden de eikenbomen inderdaad geplant. De bomen van Mastenbroek werden geplant in Diergaarde Blijdorp, maar verdwenen na de oorlog. De eiken van Van Vliet en Kagchelland stierven beide in de jaren vijftig. Senff en de estafetteploeg plantten hun eiken voor het Olympisch Stadion. Uiteindelijk verhuisden ze eiken naar de achterkant van het stadion, omdat ze daar meer zon zouden krijgen. Door deze zet staan de bomen er nog altijd. In totaal werden er 140 eikenbomen uitgereikt, waarvan er vandaag dag nog vijftien in leven zijn.

Beeld: ANP