Vurige Geschiedenis: de Laan der Hesperiden

Geplaatst op dinsdag 31 augustusnieuws

De Stadionbuurt kent een rijke historie. En hoewel die historische verhalen eigenlijk voor het oprapen liggen, gaan ze vaak in de waan van de dag verloren. Om die reden besteden we in de rubriek ‘Vurige Geschiedenis’ graag aandacht aan alle historische verhalen uit de het gebied van BIZ The Olympic Amsterdam. Deze keer: de Laan der Hesperiden.

De Stadionbuurt kenmerkt zich door diverse straatnamen waar bijzondere verhalen achter schuilgaan. Heb jij je bijvoorbeeld weleens afgevraagd wat de ‘Hesperiden’, van de Laan der Hesperiden, zijn? Wij zochten het voor je uit. 

De Hesperiden (in het Oudgrieks: Ἐσπερίδες) zijn een groep nimfen uit de Griekse mythologie. De nimfen bewaakten in het land Hesperia de Boom met de Gouden Appels. De appels waren een huwelijksgeschenk aan Zeus en Hera en zouden onsterfelijkheid schenken aan degene die ervan at.

De Grieks mythologische held Herakles moest voor Koning Eurystheus twaalf werken uitvoeren, waarvan de elfde het stelen van de appels betrof. Oftewel: de appels moesten goed bewaakt worden door de nimfen.

Hera vertrouwde het echter niet helemaal en liet Ladon, een honderdkoppige draak, de boom ook bewaken. Toch lukte het Herakles de Gouden Appels te bemachtigen. Over hoe hij dit precies deed bestaan verschillende versies: volgens sommigen doodde hij de draak en pakte hij de appels zelf. Anderen beweren dat hij een list moest inzetten om de appels naar Eurystheus te brengen. Uiteindelijk werden de appels door godin Athena weer teruggebracht.